Vineri 26 Aprilie 2024, Actualizat acum 116 zile 12:00 am

 

Un medic de familie din Iaşi transformă încondeierea ouălor în artă

Medicul de familie Eugenia Burdea din Iași este pasionată de mic copil de încondeierea ouălor. Chiar dacă nu a reușit să facă din pasiune o afacere  și s-a dedicat medicinii, ieșeanca  vrea ca tradițiile să se păstreze și să fie transmise generațiilor viitoare.    Încă din 2007 , a început să  îi învețe pe copii să încondeieze ouă. Nu numai micuți din iași ci și din alte localități din țară. Odată cu apropierea Paștelui, Eugenia Bordea care este președintele Asociației Communio din Iași  se bucură că poate să se implice în reînvierea tradițiilor legate de sărbătoarea Sfintelor  Paști în rândul copiilor. Ieșeanca le-a dat chișița,ceara și i-a încurajat să fie creativi. Ieșeanca a ajuns și la biserica Sf Dumitru din Suceava unde pe lângă micuți au învățat să încondeieze ouă  și fețele bisericești.
,, Copiii  au venit la biserica parohială pentru a deprinde meşteşugul încondeierii ouălor. Și la mine este pentru prima oară când fac așa ceva. Cu atât mai mult cu cât ne apropiem de  Sfintele sărbători ale Paștelui. Ne-am bucurat de sprijinul dr. Eugenia Burdea. Copiii au fost deosebit de încântaţi pentru că au participat la acest curs de încondeiere pentru prima dată . Este o mare bucurie pentru noi să vedem cu câtă atenţie şi pasiune se străduiesc aceşti copii să deprindă obiceiurile noastre tradiţionale. Pornim de la realitatea că de uitat de tradiţii uităm singuri, în fuga noastră continuă prin viaţă şi sub presiunea problemelor zilnice cu care ne confruntăm. De învăţat însă, le putem învăţa sau reînvăţa împreună, în astfel de momente de tihnă, care presupun ruperea de problemele zilnice şi revenirea la un ritm în care oamenii îşi cultivau mai mult virtuţile sufleteşti. De aceea, încondeierea ouălor nu trebuie privită ca pe o simplă ocupaţie artizanală, ci ca pe un moment care ne pregăteşte sufleteşte pentru sărbătoarea Învierii şi ca pe o modalitate prin care ne arătăm dragostea faţă de Dumnezeu„, a spus  pr. paroh Nicolae Horga.
Ei  au aflat  cum se goleşte de conţinut oul, cum se „scrie“ acesta cu ceară caldă folosind chişiţa şi apoi cum se „scaldă“ oul în băi succesive de culoare. Copiii au mai aflat şi cum se pot prepara unele vopsele naturale sau ce semnificaţie au unele modele desenate de ei. Adânciţi în „scrisul“ pe ouă, unii copii au rămas şi câteva ore alături de meşteri pentru a-şi desăvârşi opera.
De mică am fost atrasă de încondeierea ouălor. E o artă  până la urmă. Îmi place să-i văd cum sunt interesați și atrași de această activitate. Nu numai fetițele dar și băieții. Lucrează cu atenție și migală.Vrem să conservăm tradițiile românești.  Încondeierea e un loc de refugiu dincolo de cabinetul medical și de pacienți.  Aici sunt pacienți ceva mai mici și care sunt interesați să le iasă cât mai bine . Până de Paşti, vom avea întâlniri săptămânale, găzduite de parohii din județele Moldovei dar și din București, în cadrul cărora toţi cei interesaţi vor putea învăţa, sau, după caz, perfecţiona meşteşugul încondeierii ouălor, dar şi colinde specifice sărbătorii Floriilor. Noi considerăm parohia o „instituţie” pe care o frecventăm toată viaţa. De aceea, încercăm să folosim casele de prăznuire de pe lângă parohii şi ca locuri în care enoriaşii – bunici, părinţi, copii – se pot întâlni periodic, împreună cu preotul şi alte persoane care au cunoştinţe legate de tradiţiile creştine, pentru a învăţa împreună obiceiurile noastre din bătrâni. Aceste prăznicare pot deveni, astfel, „pepiniere” de buni români” , ne-a spus Eugenia Burdea care este însoțită în teren de o echipă de membri ai asociației.
Tehnica încondeierii are și ea rânduielile sale și urmează un scenariu bine stabilit. Unealta folosită se numește chișiță și este formată dintr-un bețișor de lemn ce are fixat la unul din capete un ac prin care este trecut un fir de păr de porc.
„Toată munca se face cu acest bețișor. Fiecare etapă este aplicată în ore sau zile diferite. Dacă e vorba de încondeierea ouălor de Paști, le fierbem, după aceea le ornamentăm. Iar dacă sunt decorative, atunci mai întâi sunt golite de conținut cu ajutorul unei seringi, după care sunt ornamentate. Este un proces foarte migălos care solicită, pe lângă talent, și multă răbdare”, spune Eugenia.

Încondeierea ouălor de Paște  a luat naștere odată cu apariția creștinismului. Este o tradiție străveche, practicată în Europa Centrală și cea de Est. Ouăle încondeiate simbolizează sosirea primăverii si renașterea naturii. Fiind un obicei de origine precreștină, era practicat exclusiv de femei, cu o săptămână înainte de Paște, de obicei în „joia verde” și „vinerea seacă”. Creștinii spuneau că ouăle vopsite în aceste zile nu se strică.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*