Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

 

Proiectul Aeroportului Iaşi, înregistrat oficial la AMPOST

Aeroportul Iasi a inregistrat, joi, Proiectul de Dezvoltare si Modernizare la Autoritateade Management a Programului  Operational Sectorial Transport.

Proiectul are o valoare totală de 57,5 milioane de euro, obiectivele majore propusea fi realizate fiind proiectarea si executia lucrarilor pentru realizareasuprafetelor de miscare aferente unei piste noi, flexibile, cu lungimea de 2.400metri (contract aflat in derulare), extinderea suplimentara a platformei parcareaeronave si constructia unui nou terminal de pasageri.
A fost un volum urias de munca din partea echipei Consiliului Judetean Iasi si aAeroportului Iasi. Suntem increzatori pentru ca suntem in grafic, am luat in calcultoate studiile si discutiile cu reprezentantii Comisiei Europene si am respectatintocmai ghidul aplicantului si conditiile consultantilor cu privire la studiul defezabilitate. Urmeaza evaluarea preliminara AMPOST, apoi Comisia Europeana va daaprobarea directa, Proiectul fiind considerat proiect major. Cu acest proiectfinantat, ne dezvoltam capacitatile pe toate palierele necesare unui trafic mare depasageri. Pista noua cu parametri de lungime, latime si portanta mari, platformaparcare ce permite stationarea de aeronave foarte mari ce pot efectua zboruri pedistante lungi si un nou terminal de pasageri ce va avea toate caracteristicile deperformanta cunoscute in aviatia civila” a declarat Marius Bodea, presedinte al Consiliului de Administratie al Aeroportului Iasi.
Reamintim ca prin „Studiul de prioritizare a investițiilor la aeroporturileregionale din România”, Comisia Europeană a recomandat ca Aeroporturile Iași, Oradeași Craiova să treacă în etapa a doua, constând în evaluarea la nivel de proiectpentru fiecare din cele trei proiecte în vederea pregătirii acestora pentrufinanțare în cadrul POS – T 2007-2013. Suma totală alocată dezvoltăriiinfrastructurii de transport aerian din România este de 118,89 milioane de euro.

Aeroportul Iasi a depus astfel un proiect a carui valoare reprezinta jumatate dinvaloarea totala destinata aeroporturilor din Romania in aceasta programarefinanciara care tocmai se incheie.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*