În primăvara anului 2014, Institutul Regional de Oncologie din Iaşi va achiziţiona un nou aparat pentru diagnosticare timpurie a cancerului. Procedurile pentru cumpărarea aparatului PET-CT au fost demarate şi anul acesta, în vară, însă licitaţia organizată sub egida Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi a fost anulată. „Licitaţia a fost deschidă de DSP, însă ulterior a fost contestată, apoi blocată şi în cele din urmă anulată. Dar, având în vedere că aparatul acesta va putea oferi pacienţilor posibilitatea de a depista celula canceroasă înainte de a lua amploare tumora, reluăm proiectul“, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul IRO.
Metoda de investigaţie a aparatului, dotat cu un cadru imagistic, permite identificarea timpurie a cancerului şi diagnosticarea rapidă a acestuia, deoarece PET-CT furnizează imaginea întregului corp prin intermediul unei singure scanări, identificându-se astfel cu uşurinţă formaţiunile maligne. Contravaloarea aparatului este asigurată de Ministerul Sănătăţii şi se ridică la 1, 8 milioane de euro, iar costul unei investigaţii este de 1.000 de euro. În vară, când începuse prima licitaţie pentru aparat, conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa“ anunţa în paralel demararea unui proiect de medicină nucleară, prin care să producă şi să dezvolte izotopi radioactivi necesari depistării cancerului. Însă, după ce achiziţia pentru aparatul PET-CT a fost anulată, şi planul UMF a rămas în aşteptare, urmând ca discuţiile să se reia în 2014.
Diagnosticarea pacienţilor cu aparatul PET-CT durează două-trei zile, dintre care scanarea propriu-zisă presupune 20-30 de minute, după care rezultatul este redactat în 48, respectiv 72 de ore. În România se găsesc doar două astfel de aparate, unul la Bucureşti şi altul la Oradea.
sursa: ziaruldeiasi.ro