Vineri 03 Mai 2024, Actualizat acum 123 zile 12:00 am

 

Sancţiuni europene de peste două milioane de euro pentru autorităţile ieşene. Vezi pentru ce!

 

Sancţiuni de peste două milioane de euro pentru Primăria şi Consiliul Judeţean Iaşi. În urma descoperirii unor nereguli, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Ministerul Mediului, au dispus o serie de corecţii financiare  în cadrul Programul Operaţional Regional (POR), respectiv, Programul Operaţional Sectorial (POS).

În cadrul POR Iaşul derulează 11 proiecte. La două dintre acestea, cel privind dezvoltarea reţelei rutiere în zona culturală, istorică şi turistică şi un altul privind pasajul Octav Băncilă fiind descoperite nereguli. Corecţiile aplicate au fost de aproape 3 milioane de lei , respectiv peste 2,7 mil lei.

Municipalitatea a mai primit o corecţie pe POS Mediu în cadrul proiectului privind reabilitarea sistemului de termoficare. Corecţia a fost de 25% din valoarea fără TVA a contractului, adică aproape 650 de mii de lei.

Primăria Iaşi a atacat în instanţă sancţiunile aplicate. Potriviti legislaţiei, corecţiile se aplică în momentul în care se constată că beneficiarul a săvârşit în special abateri de la legislaţia privind achiziţiile publice în organizarea licitaţiilor. O ordonanţă de urgenţă intrată în vigoare pe 2 august permite ca sancţiunile financiare să fie suportate de la bugetul central.  Normele de aplicare nu au fost încă publicate.

Şi CJ Iaşi a primit corecţii de peste 3 milioane de lei. Autorităţile judeţului au contestat însă aceste sancţiuni şi speră să recupereze banii.

Cea  mai mare corecţie de peste 1,7 milioane de lei a fost dispusă Consiliului Judeţean de Ministerul Dezvoltării la proiectul privind reabilitarea DJ 208, drum care a fost finalizat. Alte sancţiuni au fost dictate în cazul proiectelor privind un centru social din Galata, refacerea şcolilor speciale, reabilitarea drumului Iaşi – Vaslui şi o un proiect de modernizare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în Holboca, derulat de ApaVital. CJ are în derulare cinci proiecte în cadrul POR. Atât Primăria, cât şi Consiliul Judeţan au plătit deja sumele care li se imput.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*