Joi 09 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

 

Un elev din Iaşi a obţinut aurul la Olimpiada Internaţională de Geografie

Cei mai buni români la geografie au fost premiați de prințul și prințesa Akishino ai Japoniei. Cine iubește geografia are lumea la picioarele sale.

Lotul de Aur în fața Centrului de Conferinte din Kyoto

Printre pasionații care au transformat joaca într-o muncă serioasă se află și Theodor Ivan, elev in clasa a XII-a la Colegiul Național din Iași. Tânărul este unul dintre cei trei români care au luat aurul la Olimpiada Internațională de Geografie din Japonia. El s-a întors în această săptămână acasă și spune sincer că vrea să studieze la o universitate din România.

“Nu este obligatoriu să faci o facultate în străinătate pentru a performa, poți studia și în România și apoi să te specializezi în centre universitare celebre de pe mapamond. Eu oricum, asta voi face, voi călători în jurul lumii, să o pot înțelege și cunoaște mai bine”.

Expert în tainele lumii, dar puțin stângaci în fața unui jurnalist, Theodor mărturisește că de patru ani visează să obțină medalia de aur la această competiție internațională. “De când mă știu mi-a plăcut geografia, dar când l-am întâlnit pe profesorul meu, Dorin Fiscutean, în gimnaziu, lucrurile au devenit și mai clare: doream să fac performanță în acest domeniu.” Și de atunci a început să participe la olimpiadele naționale.  În clasa a VIII-a, sub îndrumarea profesorilor Cornelia şi Dorin Fiscutean, a participat la olimpiadă şi s-a calificat la faza naţională. În clasa a X-a a ajuns în lotul lărgit al Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţele Pământului.

Theodor Ivan pe Aeroportul Internațional din București, la întoarcerea din Japonia

Pasionat de matematică, fizică și electronică, Theodor Ivan spune clar că vrea să studieze în România. Este hotărât să călătorească în jurul lumii, să se specializeze și în străinătate. Despre călătoria în Japonia spune că șocul cultural pe care îl ai când intri în contact cu lumea asiatică este doar o prejudecată. L-au impresionat civilizația japoneză, tehnologiile avansate din orașul aflat in sudul insulei Honshu, lângă Osaka, fostă capitală a Japoniei vreme de peste o mie de ani.

Din lotul olimpic internațional au făcut parte patru elevi. Medaliații cu aur: Andra-Cosmina Albulescu (Colegiul Naţional ,,Costache Negri din Galaţi), Cosmina-Andreea Manea (Colegiul Naţional ,,I. C. Brătianu” din Piteşti) și Theodor Ivan sunt la prima participare la o competiție de anvergură mondială. Medaliatul cu argint este Traian Tomenco, absolvent al Liceului  Teoretic ,,Constantin Brâncoveanu” din Bucureşti.

România a ocupat locul I pe națiuni, cu trei medalii de aur și una de argint, cei patru elevi fiind pregătiți de doi dascăli de la Colegiul Național, încă o confirmare a valorii școlii de geografie de la Iași.

Lotul olimpic a fost pregătit la Iași, așa cum se întâmplă de aproape 10 ani încoace, de profesorii Cornelia și Dorin Fiscutean, vreme de 10 zile. “Programul a fost infernal. Lucrul începea la ora 9 dimineața și se încheia la 9 sau chiar 10 seara, cu o scurtă pauză de masă.”, spun cei doi profesori. Cea mai mare satisfacție a noastră este că le punem lumea la picioare, le stimulăm imaginația și le dăm încredere în creativitatea lor, continuă soții Fiscutean. La astfel de competiții internaționale pregătirea se face în limba engleză, după atlase și compendii din străinătate. Dascălii povestesc că juriul caută copii inteligenți și cu imaginație, nu tocilari.

La Olimpiada Internațională de Geografie de la Kyoto, concurenții au avut de susținut trei probe: una teoretică, de 3 ore și jumătate și altele două practice: cartografiere în teren și multimedia.

“După performanţa de anul trecut (locul al doilea pe naţiuni şi patru medalii: două de aur, o medalie de argint şi o medalie de bronz), lotul olimpic de geografie al României a cucerit în acest an supremaţia mondială, graţie palmaresului excepţional obţinut la a X-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Geografie.” Ministerul Educației Naționale

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*