Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

 

Teatrul “Luceafărul”, ultimele spectacole ale stagiunii

Ultimele reprezentaţii ale stagiunii 2012-2013, se vor juca duminică, în cele două săli de spectacole ale Teatrului ”Luceafărul”: la sala mică, ora 10, PEŞTIŞORUL DE AUR după A.S. Puşkin; la sala mare, ora 11,30, CROITORAŞUL CEL VITEAZ după Fraţii Grimm. În cele aproximativ zece luni de activitate artistică, sălile teatrului au fost ocupate în proporţie de 98 la sută, peste 50.000 de spectatori vizionînd la sediu, în festivaluri şi în deplasare, producţiile de pe afişul curent. Conform evidenţelor contabile, peste 400 de reprezentaţii au avut loc în sezonul 2012-2013.
În afara acestui număr impresionant de spectacole şi spectatori, instituţia ieşeană s-a mai remarcat şi prin prezenţe meritorii la reuniuni de gen naţionale şi internaţionale.
În luna octombrie 2012, la Festivalul Internaţional de Teatru Puck Cluj Napoca, pentru Dumbrava minunată ieşenii au primit Premiul pentru cea mai bună dramatizare. În luna mai 2013, la Festivalul Internaţional Păpuşa din Podolia, Vinniţa Ucraina, pentru Punguţa cu doi bani, artiştii au fost laureaţi cu Premiul pentru scenografie şi cele mai frumoase păpuşi. În luna iunie, cu Capra cu trei iezi, Teatrul „Luceafărul” a realizat în premieră absolută cel mai important turneu internaţional în Spania, în parteneriat cu ICR Madrid, Departamentul Românii din afara graniţelor ţării din cadrul MAE. Zece reprezentaţii au fost jucate pentru publicul spaniol (şase) şi român (patru) la Barcelona, Valencia, Ciudad Real, Castellon de la Plana, Alicante, Alcala de Henares, Salamanca, Zaragoza, lăsînd în urmă  aproximativ 4000 de spectatori emoţionaţi care au aplaudat furtunos, impresii pozitive despre cultura ieşeană şi română, consemnări în presa iberică, mulţumiri ale gazdelor şi reprezentanţelor diplomatice ale României în peninsulă.
Un alt succes a fost şi ediţia a V-a a Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tînăr (7-12 octombrie 2012), al cărui program a reunit sub genericul „Est-Vest Europa” spectacole, filme, expoziţii, dezbateri, workshopuri cu artişti din Austria, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Rusia, Ucraina şi România şi care a numărat peste 8000 de plătitori de bilete.

După o vacanţă meritată, artiştii de la „Luceafărul” vor reveni în activitate la finele lunii august, pentru a pregăti premiera cu Prinţul fericit după Oscar Wilde, pe care o va realiza scenic o echipă de cinci stele: regizorul Radu Alexandru Nica, coregraful Florin Fieroiu, compozitorul Vlaicu Golcea şi tînăra scenografă Ioana Popescu.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*