Marti 30 Aprilie 2024, Actualizat acum 120 zile 12:00 am

 

Ziua naţională şi internaţională a familiei, sărbătorită de deţinuţi

Serviciul de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din cadrul Penitenciarului Iaşi, împreună cu organizaţia Salvaţi Copiii Iaşi va realiza, miercuri, între orele 10.00-15.00,  două sesiuni de informare a persoanelor private de libertate repartizate în regim închis şi semideschis cu privire la semnificaţia şi importanţa familiei pentru fiecare individ, ca fiinţă socială.Activitatea presupune o parte introductivă, de intercunoaştere, prezentarea unor filme documentare privind relaţiile dintre partenerii de cuplu şi relaţia copil-părinte,  discuţii interactive pornind de la filmele documentare prezentate, precum şi sfaturi utile de la specialiştii din domeniul asistenţei familiei şi copilului. La finalul activităţii fiecare persoană privată de libertate va primi o diplomă care certifică participarea.

Deşi rolul familiei în comunitate în ultimii ani a fost minimalizat, locul său fiind luat de alte modalităţi de convieţuire, familia rămâne una din instituţiile statului român şi trebuie să i se acorde importanţa pe care o merită. Statul Român ocroteşte familia şi căsătoria, apără interesele membrilor acestora şi oferă sprijin prin măsuri economice şi sociale. Importanţa păstrării legăturii cu membrii familiei, implicarea în educaţia şi dezvoltarea copiilor este asigurată şi în penitenciar prin realizarea vizitelor sociale şi programe de specialitate.

Marcarea acestei zile cu semnificaţie naţională şi internaţională se realizează în vederea sublinierii importanţei rolului familiei atât pe perioada detenţiei, cât şi după liberare.

Întrucât pentru persoanele private de libertate, lipsa familiei este dureros resimţită, iar perioada detenţiei nu poate fi depăşită cu succes fără susţinere şi încurajare din partea familiei, a celor dragi, organizarea acestei activităţi are drept obiective iniţierea, menţinerea şi dezvoltarea legăturilor persoanelor aflate în custodie penitenciară cu familia, promovarea unor atitudini pozitive faţă de actul participării la activităţi comune, evidenţierea intenţiilor de reabilitare a persoanelor private de libertate, reducerea diferenţelor dintre viaţa de detenţie şi lumea exterioară, precum şi suplinirea lipsei familiei în această zi cu semnificaţie pentru persoanele private de libertate.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*