Sâmbătă 04 Mai 2024, Actualizat acum 124 zile 12:00 am

 

Criticul de teatru Oltiţa Cîntec, singurul ieşean nominalizat la Premiile UNITER

oltita cintecTeatrologul Oltiţa Cîntec este singurul ieşean nominalizat la Premiile UNITER din acest an. Conform procedurilor, un prim juriu, alcătuit din Mircea Morariu, Ion Parhon şi Maria Zărnescu, a făcut cîte trei nominalizări pentru fiecare categorie (cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor, cel mai bun actor-actriţă în rol principal, cel mai bun actor-actriţă în rol secundar, cea mai bună scenografie, debut, critică teatrală).

Oltiţa Cîntec îşi dispută Premiul pentru critică teatrală cu colegii bucureşteni Cristina Rusiecki şi Octavian Saiu. 30 de creatori consideraţi cei mai buni în anul teatral 2012 vor aştepta cu emoţie seara Galei Premiilor UNITER, luni, 13 mai, ora 21, cînd se va afla decizia celui de-al doilea juriu (Florica Ichim, Ludmila Patlanjoglu-critici de teatru, Sanda Manu – regizor, Viorica Petrovici-scenograf, Adi Carauleanu-actor).  Printre nominalizaţi se află regizorii Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Alexandru Darie, Radu Afrim, Gavriil Pinte, actorii Emilia Dobrin, Ofelia Popii, Nicu Mihoc, Tania Popa, Imola Kezdi, George Costin, Lari Georgescu, Marius Manole, scenografii Helmuth Sturmer, Dragoş Buhagiar, Adrian Damian etc.

Oltiţa Cîntec este doctor în Teatrologie cu o teză despre noile forme de teatralitate, membră a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru AICT-secţia Română, al cărei secretar general este din 2009, membră a Uniunii Scriitorilor, director artistic al Teatrului Luceafărul, profesor asociat la Universitatea de Arte „George Enescu”. Este autoarea a zece cărţi de istorie şi analiză teatrală, antologii, unele premiate de breaslă, şi a peste 1000 de articole şi studii de specialitate publicate în periodice din ţară şi străinătate ( Critical Stages, Philologica Jassyensia, Teatrul Azi, Observator cultural, Suplimentul de cultură, Adevărul literar şi artistic, Scena.Ro, Rampa etc.); selecţioner pentru mai multe festivaluri de teatru, membră în jurii de specialitate. Oltiţa Cîntec a mai fost nominalizată la Premiul pentru Critica de teatru în 2005, alături de Alice Georgescu şi Doina Papp.

În legătura cu actual nominalizare, pe site-ul UNITER, Oltiţa Cîntec declara că o nominalizare la Premiul UNITER pentru critică teatrală e, în primul rînd, bucuria că breasla e cu ochii pe tine, apoi satisfacţia că apreciază ceea ce faci, că exişti şi contezi profesional.

”Distincţiile acestea sînt rîvnite de toată lumea. Mă „bat” cu doi colegi redutabili, a căror companie mă onorează şi…îngrijorează. La fel ca ei, sper şi eu!  Şansele sînt egale, dar „ceva” va face diferenţa. Baftă tuturor”, a spus Oltiţa Cîntec.

Festivitatea de gală a decernării Premiilor UNITER va fi găzduită anul acesta de Iaşi, la iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei. În sala Teatrului Naţional, luni, 13 mai, de la ora 21, nominalizaţii şi invitaţii vor aştepta cu înfrigurare acordarea trofeelor. Festivitatea va fi transmisă în direct pe TVR1 şi on line pe site-ul UNITER (www.uniter.ro). Amfitrionul evenimentului va fi Ion Caramitru, preşedintele UNITER.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*