În perioada următoare, artiştii de la Teatrul „Luceafărul” vor face două importante deplasări în străinătate, continuîndu-şi astfel misiunea de ambasadori ai culturii ieşene.
Între 12 şi 18 mai, Punguţa cu doi bani după Ion Creangă va intra în competiţia Festivalului Internaţional de la Vinniţa Ucraina, ieşenii participînd pentru a treia oară la manifestarea ucraineană. Actorii Doina Iarcuczewicz şi Viorel Vîrlan au fost coordonaţi în acest recital în care interpretează fiecare mai multe personaje, de experimentatul regizor Constantin Brehnescu, spectacolul fiind unul dintre cele mai longevive şi mai premiate din repertoriu. Punguţa cu doi bani a fost prezentată de-a lungul anilor pe scene din New York, Washington (SUA), Augsburg (Germania), Bursa (Turcia), Praga (Cehia) etc., încîntînd un public numeros. La Vinniţa spectacolul va fi jucat în limba română cu traducere în limba rusă.
La finalul lunii mai şi începutul lui iunie, un alt spectacol al Teatrului „Luceafărul” va călători în Europa. Recenta producţie Capra cu trei iezi după Ion Creangă va fi subiectul unui amplu turneu în Spania. La invitaţia ICR Madrid, artiştii ieşeni vor performa în comunităţile româneşti şi spaniole din Barcelona, Valencia, Castellon de la Plana, Alicante, Ciudad Real şi Madrid, în limba română şi în limba spaniolă – Los tres cabritillos. Ioana Anghel, directoarea ICR Madrid susţine, în invitaţia adresată Teatrului, că „acest turneu face parte din amplul program al ICR de promovare a culturii române în străinătate şi de menţinere a conexiunilor cultural ale românilor de pretutindeni cu România”. Echipa de realizatori a spectacolului este alcătuită din Ion Ciubotaru, regia, Mihai Pastramagiu, scenografia, Matilda Andrici, muzica, şi actorii Beatrice Engel, Dumitru Georgescu, Ioana Iordache, Ileana Ocneanu şi Mariana Teleman. Dramatizarea este semnată de Ion Agachi, iar pictura decorurilor este inspirată din creaţiile artistului naiv Gh Ciobanu.
Ion Creangă, scrierile sale şi spectacolele realizate de Teatrul „Luceafărul” se dovedesc, iată, un preţios produs cultural de export, contribuind la distribuirea în întreaga lume a unor valoroase mostre de spiritualitate românească.