Duminică 28 Aprilie 2024, Actualizat acum 118 zile 12:00 am

 

Senatorul Dumitru Oprea cere clarificări privind situaţia din cercetarea românească

Dumitru OpreaSenatorul Dumitru Oprea atrage atenţia asupra implicaţiilor majore pe care le va avea demisia în bloc a membrilor Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS). Această demisie s-a produs în semn de protest faţă de reducerile suferite de bugetul alocat pentru programele de cercetare în anul 2013.

Într-un document adresat luni, 22 aprilie 2013, Ministrului delegat pentru Învăţământul Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, domnul Mihnea Cosmin Costoiu, parlamentarul ieşean a amintit că deciziile ministerului au dus la întârzierea cu patru luni a deschiderii finanţării pe anul în curs pentru toate proiectele iniţiate în 2012, din cadrul programelor „Idei” şi „Resurse Umane”. Totodată, aceste decizii au dus la anularea finanţării aplicaţiilor eligibile din cadrul programelor exploratorii şi şcolilor de studii avansate pentru 2013.

Acţiunile ministerului au determinat şi o reacţie a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, care se arată solidară cu CNCS, arătând că: “prin reducerea valorii granturilor de cercetare este afectată major formarea studenţilor masteranzi şi doctoranzilor implicaţi în cercetare”.

În consecinţă, Dumitru Oprea i-a solicitat Ministrului Cercetării să precizeze criteriile în funcţie de care s-a făcut alocarea bugetară pentru proiectele aflate în curs de derulare, dar şi pentru anularea finanţării celor selectate pentru 2013. În acelaşi timp, senatorul PDL doreşte ca Ministerul să prezinte măsurile ce vor fi întreprinse pentru o repartizare echitabilă a bugetului alocat programelor de cercetare, astfel încât să se asigure derularea normală a proiectelor aprobate

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*