La finalul săptămânii trecute Comisia Europeană a aprobat o finanţare nerambursabilă de 50,6 milioane de euro pentru Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor din Judeţul Iaşi (SMID)”. Aplicaţia de finanţare a fost transmisă de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice spre aprobarea Comisiei Europene la începutul lunii noiembrie 2012.
„Împreună cu doamna Ministru Rovana Plumb, voi semna la finalul săptămânii viitoare contractul de finanţare aferent. Este cel mai mare proiect finanţat de Uniunea Europeană pe care îl desfăşoară Consiliul Judeţean Iaşi. Acest proiect va face ca Iaşul să fie printre primele judeţe care va respecta normele europene în ceea ce priveşte condiţiile de mediu. Beneficiile proiectului se vor resimţi pe termen lung. În următorii trei ani, cât este durata de implementare a proiectului, se va pune la punct un sistem complet şi complex de management al deşeurilor care va îmbunătăţi calitatea vieţii şi pe cea a mediului înconjurător. De pasul făcut acum de autorităţi şi de cetăţeni se vor bucura generaţii întregi”, a declarat Cristian Adomniţei.
Partea de cofinanţare necesară desfăşurării proiectului va fi de aproximativ 19,3 milioane de euro şi va fi asigurată de Consiliul Judeţean Iaşi.
Scopul proiectului este reprezentat de completarea infrastructurii şi a echipamentelor existente cu investiţii care să conducă la asigurarea unui sistem de management integrat al deşeurilor la nivel de judeţ, prin care se va realiza atingerea standardelor minime pentru conformarea cu cerinţele legislative ale Uniunii Europene referitoare la sectorul de mediu, precum şi respectarea angajamentelor României asumate prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană.
Prin implementarea SMID în Judeţul Iaşi se doreşte realizarea următoarele obiective: 100% rată de acoperire cu servicii de salubritate oferite de operatori autorizaţi; creşterea gradului de reciclare al deşeurilor de ambalaje; reducerea cantităţii de deşeu biodegradabil depozitat; închiderea depozitelor urbane neconforme.
SMID cuprinde următoarele obiective de investiţii: pubele şi containere pentru colectarea deşeurilor în judeţul Iaşi; vehicule de lung curier pentru transportarea deşeurilor la facilităţi; staţii de transfer: Bălţaţi şi Ruginoasa; staţii de sortare: Ruginoasa (staţie nouă) şi Țuţora (finalizarea staţiei existente şi construirea unei staţii noi); staţie de compostare: Țuţora; staţie de Tratare Mecano-Biologică (MBT): Țuţora; construirea subcompartimentului 3 al Depozitului ecologic Țuţora; închiderea depozitelor neconforme : Paşcani – Valea Seacă, Târgu Frumos – Adâncata, Hârlău şi Tomeşti.
În cadrul proiectului au fost iniţiate procedurile de achiziţie publică pentru două contracte de lucrări şi două contracte de servicii din cele zece contracte de achiziţie publică din cadrul proiectului. De asemenea, a fost încheiat un contract de servicii de verificare a proiectelor tehnice pentru „Constructie staţie de transfer Bălţaţi, construcţie staţie transfer Ruginoasa” şi „Închidere depozite neconforme din Judeţul Iaşi”, care se află în derulare.