Vineri 17 Mai 2024, Actualizat acum 137 zile 12:00 am

 

Public încântat de spectacolul „Giselle” de la Opera din Iaşi

Balerinii de la Opera Naţională Română din Iaşi au smuls ropote de aplauze şi ovaţii la spectacolul de sâmbătă seară. Spectatorii veniţi la Teatrul Naţional Vasile Alecsandri pentru a vedea cea de-a doua premieră a spectacolului de balet clasic ”Giselle” au aplaudat şi ovaţionat timp de 10 minute prestaţia artiştilor conduşi de managerul Beatrice Rancea. Spectacolul a trezit interesul ieşenilor cu mult înainte de a începe, biletele fiind epuizate în urmă cu o săptămână. Ca şi la premiera de miercuri, pentru a urmări interpretarea balerinilor de la ONRI, ieşenii au preferat să stea tot timpul spectacolului Giselle pe treptele balconului.

Aseară, la cea de-a doua premieră, balerinii Roua Răuţ şi Dumitru Buzincu au reuşit să spună prin dansul lor povestea de dragoste dintre frumoasa Giselle şi prinţul Albert. La prima premieră, cea de miercuri, rolurile principale au fost interpretate de balerinii japonezi Mariko Kawahigashi (Giselle) şi Keigo Ueshima (Albert).

Având o vastă experienţă acumulată la şcoala de balet de la Moscova şi pe scena unuia dintre cele mai renumite teatre de balet din lume, cel de la Leningrad, în numai o lună de zile şi cu doar 30 de balerini Mihail Motovilov a reuşit să adapteze la Iaşi coregrafia după stilul clasic rus.

Muzica din Giselle aparţine lui Adolphe Charles Adam, libretul de Jules Henri Veronoy de Saint George şi Theophile Gautier. Orchestra ONRI a evoluat sâmbătă seara sub bagheta lui Adrian Morar, de la Opera din Cluj, iar miercuri ea a fost condusă de dirijorul Gabriel Bebeşelea. 

Premiera absolută a spectacolului ‘Giselle’ a avut loc la Theatre de l’Academie Royal de Musique din Paris, la data de 28 iunie 1841. O versiune revăzută a coregrafiei iniţiale aparţine lui Marius Petipa, pentru premiera baletului la Teatrul Mariinsky din Petersburg, din 1887.

 Data apariţiei acestui balet marchează una dintre cele mai importante etape ale istoriei spectacolului coregrafic romantic.

Premiera la Iaşi a avut loc la data de 18 noiembrie 1967, fiind primul spectacol dirijat de maestrul Corneliu Calistru la Opera de Stat Iaşi, regia şi coregrafia Vasile Marcu, scenografia George Doroşenco.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*