Vineri 17 Mai 2024, Actualizat acum 137 zile 12:00 am

 

Biletele la spectacolul Giselle, vândute ca pâinea caldă

Ieşenii au luat cu asalt casele de bilete ale Operei Naţionale Iaşi după ce au aflat că în curând pe scena naţionalului ieşean se va interpreta spectacolul de balet clasic ”Giselle”. Spectacolul Giselle, balet romantic în două acte, muzica de Adolphe Charles Adam, libretul de Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges şi Théophile Gautier, poartă semnătura coregrafiei clasice al şcolii ruse adaptată de maestrul Mihail Motovilov. Fiecare din reprezentaţiile de pe 13 şi 16 martie, care se vor juca de la ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Naţional Iaşi, va ,avea sala arhiplină. Cu toate că preţul unui bilet este de 30 lei stal, de 20 lei la balcon şi 50 lei loja, nu mai este niciun loc disponibil.  Pentru a face faţă solicitărilor, conducerea ONRI scoate la vânzare 10 bilete pentru cei care vor să urmărească spectacolul în picioare.

Ambele spectacole sunt considerate premiere, întrucât pe scenă vor evolua distribuţii diferite. Diferiţi vor fi şi dirijorii care vor conduce orchestra ONRI. Prima premieră va fi sub bagheta lui Gabriel Bebeşelea, cea de-a doua, de pe 16 martie, de Gabriel Morar, de la Opera din Cluj.
Maeştri balet: Mihail Motovilov, Dorina Cotorobai şi Sergiu Cotorobai, Costume: Maria Rodica Eşanu, Decor: Cătălin Târziu.
Premiera spectacolului Giselle a avut loc la Theatre de l’Academie Royal de Musique din Paris, la data de 28 iunie 1841. Coregrafia Jean Coralli şi Julles Perrot. Scenografia Pierre Cicerri, în rolul titular Charlotta Grissi. O versiune revăzută a coregrafiei iniţiale aparţine lui Marius Petipa, pentru premiera baletului la Teatrul Mariinsky din Petersburg (1887).
Data apariţiei acestui balet marchează una dintre cele mai importante etape ale istoriei spectacolului coregrafic romantic. Mai ales prin coregrafia lui Marius Petipa, baletul Giselle, pentru care Adolphe Adam a scris o partitură nu lipsită de calităţi ale melodicii şi varietăţii ritmice a dansurilor de caracter, a devenit, aşa cum spunea Serge Lifar, o muzică destinată privirii. (Grigore Contantinescu, Iosif Sava, Daniela Caraman Fotea, Ghid de balet, Editura muzicală, 1973)
Premiera la Iaşi a avut loc la data de 18 noiembrie 1967, fiind primul spectacol dirijat de maestrul Corneliu Calistru la Opera de Stat Iaşi, regia şi coregrafia Vasile Marcu, scenografia George Doroşenco.
Adolphe Adam este un muzician prin excelenţă dansant, ca dovadă numărul mare de balete pe care le-a compus, în total 14, cel mai bun rămânând Giselle. Contemporan cu Donizetti, el compune pentru public, pentru director, pentru prima donna, nu pentru el însuşi, nu ca un geniu care crează numai pentru că simte nevoia de a crea. Muzica pentru Adam este o profesiune nu o credinţă. Muzica baletului Giselle este în întregime originală, lucru rar pentru epoca sa, când toţi compozitorii de balete se inspirau din Haydn şi Mozart. (George Doroşenco, scenograf, din programul de sală al stagiunii 1967-1868, Opera de Stat Iaşi)

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*