La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, a participat la cea de-a doua ediţie a întâlnirii autorităţilor de avizare a Grupărilor Europene de Cooperare Teritorială (GECT), organizată de Ministerul Justiţiei şi Afacerilor Publice din Ungaria.
Evenimentul a avut loc la Budapesta, în cadrul Grupului de la Visegrad 4+2 şi a viitoarei Preşedinţii Ungare a Central European Initiative.
Întâlnirea s-a bucurat de participarea unor înalţi reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Comitetului Regiunilor şi ai autorităţilor de avizare din peste zece state membre ale Uniunii Europene şi state terţe şi s-a axat pe diseminarea modificărilor Regulamentului Comisiei Europene de funcţionare a GECT, pe participarea statelor terţe la acest instrument inovator şi pe posibilităţile de finanţare în perioada 2014-2020.
”Am prezentat autorităţilor din Ungaria propunerea noastră, cea de constituire a unui GECT cu sediul în România, destinat creşterii coeziunii teritoriale, sociale şi economice a teritoriilor participante şi axat pe promovarea de proiecte în domeniul infrastructurii de transport, agriculturii, turismului, culturii şi sectorului cercetare-dezvoltare-inovare. Am discutat şi despre rolul strategic pe care entităţile de tip GECT îl pot juca în politica de dezvoltare pe termen mediu şi lung a regiunilor europene, în general, şi a Regiunii Nord-Est, în special”, a declarat Cristian Adomniţei.
Totodată, ca urmare a vizitei întreprinse de şeful CJ Iaşi în Slovacia în cursul lunii ianuarie, reprezentanţii Consiliului Regional Trnava şi ai Consiliului Regional Presov au anunţat participarea unor delegaţii formate din experţi tehnici şi jurişti la întâlnirea de lucru cu echipele de experţi ai celorlalţi parteneri. Totodată, Consiliul Judeţean Iaşi aşteaptă răspuns din partea Regiunii poloneze Silezia Inferioară şi eventuali parteneri din Ungaria. Evenimentul va avea loc la sfârşitul lunii martie, la Iaşi.
Consiliul Judeţean Iaşi, în calitate de lider al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, a iniţiat, în luna septembrie 2012, demersurile de constituire a GECT Euronest, cu sediul în România care să reunească parteneri din Polonia, Slovacia şi Ungaria. În luna octombrie a anului trecut a avut loc la Iaşi prima întâlnire a GECT Euronest, în cadrul căreia a fost semnat acordul de intenţie de participare la GECT între ADI Euronest şi Regiunea Podkarpackie (Polonia). La acest demers a aderat, între timp, şi Consiliul Judeţean Maramureş. Printre beneficiile pe care le aduce în mod direct participarea autorităţilor locale în GECT EURONEST se numără accesul la toate programele de finanţare gestionate de Comisia Europeană (este asigurată eligibilitatea ab initio), posibilitatea de a gestiona, în calitate de Autoritate de Management, propriul program la nivelul ariei de intervenţie – inclusiv în cadrul Facilităţi Connecting Europe, al instrumentelor de vecinătate etcetera -, accesul la credite cu dobânzi subvenţionate de Banca Europeană, furnizarea de servicii în comun în domeniul transporturilor, al asistenţei medicale, dar şi promovarea, la nivelul administraţiei europene, printr-o voce comună şi credibilă, a priorităţilor majore de investiţii (în special infrastructură) din Regiune.