Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

 

Asistenţă medicală simulată pe un bebeluş bionic

bebelus bionic Un număr 688 de cadre medicale, dintre care 333 medici, din toată ţara au învăţat, să acorde asistenţă medicală nou născuţilor, pe un bebeluş bionic. Cei aproape 700 de cursanţi  au luat parte, în perioada 2011- martie 2013, la cursuri de instruire în cadrul proiectului „Formarea profesională în domeniul neonatologiei şi promovarea utilizării noilor tehnologii pentru personalul din sectorul sănătăţii”.  

Iniţiatorii proiectului, derulat cu fonduri europene în valoare de  1,3 milioane de euro, au declarat azi, într-o conferinţă de presă, că în această perioadă s-au desfăşurat mai multe sesiuni de instruire în domeniul neonatologiei dar şi de iniţiere în tehnologia informaţiilor şi a comunicaţiilor. Practic, personalul medical care activează în maternităţi, şi nu numai, şi-au exersat cunoştinţele pe un simulator care este un nou născut din plastic care imită toate aspectele fiziologice şi patologice ale unui bebeluş uman.

Formarea pe un asemenea simulator a tinerilor dar şi a medicilor şi asistentelor din Terapie Intensivă neonatală ne ajută să facem cât mai puţine greşeli în situaţii reale şi, de asemenea, să ne înveţe să lucrăm în echipă. În resuscitarea nou născutului daca nu este o echipă bine constituită, bine închegată formată din asistent, medic neonatolog, medic pediatru, medic de medicină de urgenţă, sigur, prognosticul neurologic al nou nascutului va avea de suferit”, a explicat într-o conferinţă de presă prof.univ.dr Maria Stamatin,  director medical al Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă, din Iaşi.

Aceasta a declarat ca în urma derulării proiectului, s-a constatat că în zona Moldovei s-a îmbunătăţit tehnica resuscitării nou-născutului.

”O astfel de simulare ne permite nouă, cursanţilor, să greşim. O situaţie reală, dintr-o sală de operaţie, cu un nou născut adevărat nu ne permite acest lucru. Atunci putem încerca orice manevră pe acest simulator care ne ajută prin toate capacităţile sale tehnice să depistăm greşelile. Astfel, atunci când suntem într-o sală de operaţii într-o situaţie periculoasă putem acţiona şi reacţiona corect şi complet”, a declarat medicul rezident Andreea Avasiloaiei.

Prof.univ.dr Maria Stamatin,  director medical al Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă, a declarat că din 2014 la Iaşi va funcţiona un centru de simulare. 

Proiectul a fost implementat în toate regiunile de dezvoltare şi contribuie la o abordare cât mai omogenă la nivel naţional a unor probleme comune în domeniul de referinţă al proiectului-îngrijirea nou-născutului.  

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*