Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

 

Sediu nou pentru Sectorul Poliţiei de Frontieră Bivolari

Începând cu luna decembrie 2014, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Bivolari beneficiază de un sediu modern, reabilitat  la standarde europene.

În anul 2013, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a demarat, în cadrul programelor de investiţii, procedurile pentru construirea unui nou sediu al Sectorului Poliţiei de Frontieră Bivolari, care să asigure condiţiile optime pentru buna desfăşurare a activităţilor specifice.

După respectarea tuturor paşilor prevăzuţi de legislaţie pentru astfel de proiecte – studii de fezabilitate, realizarea proiectării, procedura de achiziţie a lucrărilor de execuţie, execuţia efectivă – noul sediu a fost finalizat în cursul lunii noiembrie a acestui an.

Obiectivul urmărit a fost „organizarea eficientă a supravegherii şi controlului la frontierele externe şi aplicarea recomandărilor, standardelor operaţionale şi a celor mai bune practici UE în ceea ce priveşte supravegherea şi controlul frontierelor”.

 

Din punct de vedere operativ, noul sediu al Sectorului Poliţiei de Frontieră Bivolari este amplasat în imediata apropierea a Drumului Naţional 24C, ceea ce permite o deplasare operativă a efectivelor în zona de competenţă, iar aducerea lui la parametrii tehnici corespunzători cerinţelor actuale a reprezentat o prioritate pentru programele de investiţii ale Poliţiei de Frontieră.

Construcţia modernă a acestui sediu corespunde actualei concepţii de susţinere a supravegherii şi controlului frontierei, asigură condiţii de muncă la standarde europene (mobilier modern, echipamente de comunicaţii şi informatică de ultimă generaţie) precum şi gararea şi adăpostirea mijloacelor de mobilitate terestră şi navală (garaj, spălătorie auto, staţie automată de alimentare cu carburant).

 

 

Suma alocată acestui proiect a fost în valoare de aproximativ 1.400.000  euro, contractarea realizându-se pentru suma de 1.324.972 euro fără TVA, proveniţi de la fondul pentru frontiere externe (850.000 euro) şi bugetul de stat (474.972 euro).

 

Acest proiect a fost necesar pentru înscrierea în nota de modernitate a spaţiilor interioare şi crearea unor condiţii optime de desfăşurare a activităţilor, în conformitate cu obiectivul strategic al managementului integrat al frontierei de stat a României.

 

Reabilitare, modernizare sedii PFR: în baza noilor concepţii de acţiune ale forţelor Poliţiei de Frontieră, s-a impus ca sediile utilizate să asigure accesul rapid la comunicaţiile principale pentru a se putea interveni operativ în adâncimea sectorului de responsabilitate; să fie amplasate în centrul localităţilor de reşedinţă pentru eficientizarea schimbului de informaţii şi date de interes pentru misiunile specifice cu alte instituţii ale statului român cu atribuţii la frontieră dar şi cu cele ale statelor vecine; să fie amplasate in locuri care asigură racordarea la utilităţile edilitare (reţele de alimentare cu apă şi energie electrică, canalizare, servicii de salubritate), astfel încât să se poată asigura condiţii de muncă la nivelul standardelor UE.

Istoria consemnează paza hotarelor, începând cu secolul al XIV-lea, când aceasta se baza pe curţile boiereşti şi cetăţile situate în apropierea acestora, dar prima legiferare a pazei graniţelor în Moldova se face în anul 1832, în baza primului regulament ostăşesc care desfiinţează vechiul sistem tradiţional şi înfiinţează miliţiile pământene din subordinea Departamentului Treburilor Dinlăuntru, fixându-se pichetele şi precizând că asigurarea hranei şi cazării străjerilor cade în sarcina satelor de pe graniţă. Mai târziu serviciul militar a devenit obligatoriu, mai ales pentru satele din preajma frontierei, aşa zisele sate grănicere, în primul rând satele comunei Bivolari, ca şi cele din fosta plasă Turia. În anul 1836 se consemnează construcţia unor barăci la Bivolari pentru dorobanţii din paza frontierei.

La 24 iulie 1864 domnitorul Alexandru Ioan Cuza, prin Decretul 892, înfiinţează Corpul Grănicerilor format din patru inspectorii, una din acestea fiind Inspectoria II Iaşi, dorobanţii grăniceri pe Prut, iar în anul următor sunt indicate şi satele grănicere din plasa Turia: Bivolari, Bădărăi, Zaboloteni, Hermeziu (Trifeştii Vechi), Probota, Cârniceni, Roşcani, Borşa şi Epureni (Andrieşeni).

În târgul Bivolari reşedinţa plăşii Turia, cazarma dorobanţilor a funcţionat din anul 1839 într-o clădire de pe malul Prutului.

 

Sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Bivolari a funcţionat din anul 1963 până la începutul acestei luni într-o clădire construită în anul 1918.

Mutarea sediului Sectorului Poliţiei de Frontieră Bivolari a fost imperios necesară deoarece clădirea nu mai prezenta siguranţă în exploatare şi se afla într-o stare avansată de degradare, structura de rezistenţă fiind afectată de cutremurele de pământ din anii 1940, 1977, 1986, 1990.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*