Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

 

Unul dintre cei mai mari medici ai Iaşului s-a stins din viaţă

Profesorul Vasile Costinescu s-a stins pe un pat de spital la „Sfântul Spiridon”, după o perioadă de suferinţă, fiind internat la Terapie Intensivă. Medicul suferea de diabet şi avea insuficienţă renală.

Vasile Costinescu a fost profesor universitar şi director al spitalului „Sfântul Spiridon”. El era specializat în ORL, fiind cunoscut şi apreciat în toată lumea medicală.

Profesorul Costinescu avea 70 de ani şi lucrase peste 40 de ani în domeniul medical. Marele său regret a fost că nu a avut aparatură modernă la Iaşi pentru a putea pune în practică tehnicile chirurgicale moderne deprinse într-un stagiu de pregătire din Franţa.

Prof.dr. Vasile Costinescu, fostul sef al Clinicii ORL de la Spitalul „Sf. Spiridon”, este unul dintre cele mai cunoscute nume din domeniul sau. Provenit dintr-o familie cu traditie in medicina, tatal sau fiind cel care a infiintat practic specialitatea de ORL in Iasi, medicul care acum are 68 de ani, a stiut ce vrea sa faca cu viata lui inca de pe bancile liceului. „Intai imi placuse matematica, insa prin clasa a X-a m-am hotarat sa fac medicina”, povesteste medicul. Tatal sau s-a bucurat sa vada ca fiul ii calca pe urme, insa nu l-a menajat nicio secunda. „Munceam pana la sacrificiu, se intampla sa dorm pe scaun in spital cand faceam stagiile vara. Nu poti face asa ceva fara placere, insa si mie mi-a placut munca asta. Am si fost educati in spiritul muncii si al sacrificiului si in meseria asta trebuie sa fii format de tanar. Asa cum sunt cei sapte ani de acasa pentru ceilalti, asa sunt anii de studentie pentru un medic”, mai spune prof.dr. Costinescu. Si-a iubit meseria inca de pe bancile facultatii, asa ca a facut tot ce a putut ca sa se impuna in fata profesorilor sai, lucru deloc usor in conditiile in care acestia au fost chiar mai aspri cu el decat cu ceilalti, tocmai pentru a nu fi acuzati de nepotism. Tanarul medic a reusit insa sa-si demonstreze valoarea si pana la varsta de 36 de ani isi daduse deja examenul de primariat si doctoratul. Desi si-a dorit foarte mult asta, n-a apucat sa lucreze cu tatal sau decat o perioada scurta de timp. „S-a prapadit cat inca era tanar si am lucrat foarte putin cu el. As fi avut nevoie de el mai tarziu, dupa ce am capatat mai multa experienta”, povesteste medicul.

In peste 40 de ani de cariera medicul spune ca a tratat zeci de pacienti, insa niciunul n-a semanat cu celalalt. „Poate unele lucruri se repeta, insa nu seamana in amanunt. Chiar si acum, dupa atatia ani de cariera, am un grad de emotie cand intru la operatie. Pot sa apara oricand surprize, iar lumea nu intelege asta, organismul uman nu e o masina”, spune chirurgul. Marea lui dezamagire a fost ca a invatat tehnici chirurgicale moderne intr-un stagiu de pregatire in Franta, insa atunci cand si-a inceput activitatea in Iasi nu a avut aparatura medicala necesara pentru a putea face performanta asa cum si-ar fi dorit.
„Pe masura ce imbatranesti iti dai seama ca esti prost”
Cariera nu i-a fost insa lipsita de premiere si exclusivitati. „Cele mai grele interventii sunt in cazul pacientilor care au baut soda caustica si si-au ars astfel laringele si faringele. Eu sunt singurul medic din tara care fac faringo-laringo-plastii, reconstruind practic cele doua organe din lambouri luate din intestin sau alte organe. Din fericire, acum avem putin pacienti cu astfel de probleme, inainte erau si cate zece pe an, acum avem unul sau doi”, a mai spus prof.dr. Costinescu. Secretul succesului sau este faptul ca a invatat mereu, dupa cum chiar el recunoaste. „E obligatoriu pentru un medic sa invete mereu si eu nu m-am oprit niciodata din invatat. Tata imi spunea candva ca pe masura ce imbatranesti iti dai seama ca esti prost. Medicina are foarte multe necunoscute, iar cei care se dau ca le stiu pe toate de fapt sunt prosti”, a adaugat chirurgul. L-au tinut „in priza” intotdeauna urgentele chirurgicale si operatiile complexe, cazurile grele de care fugeau alti medici. Spune mandru ca are peste o suta de pacienti pe care i-a adus din morti, desi nimeni nu le mai dadea sanse de viata. „Prin 2000 a venit un barbat cu o galma imensa la gat. Avea cancer si insuficienta respiratorie. L-am pus pe masa pentru a-i face traheotomie, dar a intrat in stop cardio-respirator. Am inceput sa-l resuscitez, am dat si sase-sapte socuri electrice, insa nimic n-a functionat. Pe monitor se vedea linie continua. Au trecut asa vreo 40 de minute. S-a auzit apoi cum sufla si ne-am speriat toti. Fratele pacientului era pe hol, avea o carte de rugaciuni in mana si ne-a spus ca asta l-a salvat”, isi aduce aminte medicul. Se considera norocos ca nu i-a murit niciun copil pe masa de operatie, chiar daca de multe ori trebuia sa lucreze „in orb”, existand perioade in care curentul electric cadea foarte des si medicul trebuia sa opereze bazandu-se doar pe simturile sale, neavand imagine din interiorul corpului bolnavului. „Au fost pacienti care au trecut pe la multi medici, insa abia la mine au fost rezolvati. Un barbat cu un cancer de laringe operat facuse o hemoragie puternica, doi-trei litri de sange cursesera. Si acum am senzatia aia de cald in mana de la acel sange. Groaznic”, spune profesorul Costinescu. Medicul e bucuros ca baiatul lui n-a ales sa faca medicina, insa daca el insusi ar lua-o de la capat ar face exact acelasi lucru. Despre tinerii de acum nu poate spune prea multe lucruri de lauda. „Tinerii de acum sufera de sindromul MUR, adica mult, usor si repede. Ca sa faci meseria asta trebuie sa-ti placa si sa vrei. Acum tinerii vor insa numai bani”, spune dezamagit medicul. Nu vrea sa renunte la medicina si spune ca va ramane in spital atat timp cat va fi nevoie de el.
„Cat se poate, atat mai stau. Exista si batrani tineri. Munca te tine tanar, iar lumea vine la cel pe care-l stie deja”, a adaugat chirurgul. Viata bogata ca medic nu i-a lasat prea mult timp liber, insa si-a propus ca din aceasta toamna sa faca si altceva drag sufletului sau, mergand la mai multe spectacole.
Sursa: RomaniaTv

 

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*