Cândva, poate aţi crezut că e nedrept faptul că o persoană dragă a plecat mult prea devreme din această lume sau pur şi simplu aţi fost martorul unei astfel de tragedii. Numărul victimelor accidentelor rutiere nu este doar o statistică. Nu vă costă absolut nimic dacă duminică, pe 17 noiembrie, la ora 16:00 participaţi la Marşul Tăcerii, în memoria victimelor din accidentele rutiere. În această zi, persoane din intreaga lume raspund prezent la această acţiune de suflet.
În urmă cu 20 de ani, Organizaţia Naţiunilor Unite a decis ca în fiecare an, în cea de a treia duminică din luna noiembrie, să fie organizată Ziua internațională a comemorării victimelor din accidentele rutiere. Duminică, 17 noiembrie 2013, este primul an în care acest eveniment este organizat la Iași de către Asociația Națională pentru Sprijinirea Victimelor și Prevenirea Accidentelor Rutiere (ANSVPAR) în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Inspectoratul Județean de Poliție Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Inspectoratul Școlar Județean Iași și SMURD Iași. În desfăşurarea evenimentului sunt implicate totodată şi asociații studențești, asociaţii ale bicicliștilor, motocicliștilor şi automobiliştilor
Organizarea Zilei Internaționale a comemorării victimelor din accidentele rutiere este un omagiu adus celor care și-au pierdut viața pe șoselele din România sau din străinatate. Astfel, principalul scop al organizării acestui eveniment este acela de a ne ruga pentru ei și de a le oferi promisiunea că vom lupta cu toții ca numărul victimelor șoselelor să fie mai mic. Doar în județul Iași în anul 2012, au avut loc peste 800 de accidente rutiere. Ca urmare a acestor accidente, au decedat un număr de 72 de persoane și peste 320 de persoane au fost grav rănite. Situația s-a menținut alarmantă și în anul 2013. În primele nouă luni ale acestui an au avut loc peste 600 accidente în urma cărora au decedat 39 de persoane. Nu putem rămâne indiferenți faţă de această situație.
Asociaţia Victimelor Accidentelor Rutiere din Iaşi face un apel către toți cei care au avut de suferit din cauza unor accidente rutiere, care au pierdut pe cineva drag sau care vor sa lupte pentru drumuri cât mai sigure, fără victime, fără morți, să participe la acest eveniment. Rugăm rudele sau prietenii celor decedați, pe drumurile din România ,să vină la eveniment cu o fotografie a acestora, în semn de respect și de aducere-aminte.
Programul evenimentului
La ora 15.30 va avea loc o slujbă de comemorare, la Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Aici sunt așteptate, în principal, rudele și apropiații celor care au trecut în neființă. Vor fi pomenite numele acestora și ne vom ruga cu toții pentru ei.
Începând cu ora 16.00, va avea loc Marșul Tăcerii. Participanții vor merge pe traseul Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, strada Palat, Podu Roș, Sf. Lazăr, Anastasie Panu, Palatul Culturii, cu lumânări aprinse în mâini . Practic, va fi înconjurat Palatul Culturii, după care vor fi lansate simbolic câteva sute de lampioane pentru sufletele celor decedaţi.