Energică, plină de idei, ambițioasă și mama unui năstrușnic băiețel. Astfel ar putea începe povestea Ioanei Popa, ex-jurnalist la Ziarul de Iași, acum trecută de cealaltă parte a “baricadei” , în promovare.
Pasionată de ciclism, dar cu simțul observației, în continuare ascuțit de obiceiurile neuitate ale unui jurnalist cu experiență, Ioana a descoperit în timpul călătoriilor ei, Delta Moldovei, păduri dacice, specii rare de pasari, lăcașuri de cult autentice, printre care și ultima ctitorie a lui Ștefan cel Mare, trei conace, localități care datează din Paleolitic și oameni minunați. Cu un imens potențial turistic, neexploatat însă, minunățiile rămase moștenire de la înaintașii locurilor rămân necunoscute. Așa că Ioana Popa s-a gândit la “Cicloturismul ca soluție” – ecoturism pe bicicletă pentru împătimiții sportului pe două roți.
Localitățile vizate: Aroneanu, Golăești, Ungheni, Țuțora, Prisăcani, Comarna,Costuleni, Ciortești, Dobrovăț – din județul Iași și din județul Vaslui: Codăești, Rebricea, Tacuta, Danești și orașul Negrești. Toate comunele sunt componentele Grupului de Acțiune Locală “Ștefan cel Mare”, cu sediul social în comuna Aroneanu.
“Din mașină poți fi doar spectator la frumusețile naturii, pe bicicletă, devii parte a spectacolului”
„Cicloturismul ca soluție este primul proiect integrat din zona Moldovei, de susținere a valorilor culturale prin cicloturism, în acord cu tendințele europene.
Vrem să oferim o alternativă de petrecere a timpului liber pentru tineri, elevi și studenți, dar în același timp poate reușism să dezvoltăm turismul în zona rurală de deal și munte a Moldovei, prin organizarea de ture cicloturistice tematice, personalizate” mărturisește Ioana Popa despre proiectul ei.
Cred că din mașină poți fi doar spectator la frumusețile naturii, pe bicicletă, devii parte a spectacolului, parte a mediului înconjurător, povestește în continuare Ioana.
„Promovarea turismului lent în comunitățile rurale ar putea conduce la stimularea economiei locale prin apelarea la serviciile localnicilor pentru masă, cazare, diverse activități tradiționale. Regretabil este că locuitorii GAL nu cunosc sau pur și simplu nu-și dau seama de minunățiile locurilor în care s-au născut și au trăit, de patrimoniului cultural și istoric.”
Ar fi locul perfect pentru excursii cu elevii
Un ghid cicloturistic accesibil online care va cuprinde trasee posibile, date tehnice, obiective turistice, posibilități de masă și cazare, oameni ai locului, cursuri practice de comportament în trafic pentru siguranța în deplasările individuale pentru beneficiarii turelor de cicloturism, cel puțin 60 beneficiari pentru turele de cicloturism, ceea ce reprezintă creșterea activității turistice în zonă cu mai mult de 25% – sunt doar câteva din obiectivele proiectului propus de Ioana și tot atâtea ambiții de-ale ei.
Ioana spune cu entuziasmul care o caracterizează că “în regiunea GAL Ștefan cel Mare sunt 7 situri Natura 2000. Câți știu ce frumuseți sunt aici? Exact asta vrem noi, cicliștii din Iași, mari amatori de aventuri dar și mai mari iubitori de natură, să le promovăm, nu doar să le vizităm!”
Mai multe informații puteți afla aici. http://www.taraluiandrei.ro/idei-din-tla/proiect-cicloturism-solutie-id-684-cmsid-65. Pentru ca Ioana și pasionații de ciclism să poată promova turismul din județele Iași și Vaslui, proiectul trebuie să obțină cât mai multe voturi pe pagina de pe siteul În țara lui Andrei. http://www.taraluiandrei.ro/idei-din-tla/proiect-cicloturism-solutie-id-684-cmsid-65