Vineri, 27 septembrie, de la ora 16.00, la Palas Mall
Tot ce ne înconjoară este rezultatul cercetărilor: de la banalul bec sau întrerupător de lumină, până la telefoanele mobile ori calculatoare. Pentru a-i ajuta pe oameni să înţeleagă mai bine rolul ştiinţei în viaţa cotidiană, profesorii organizează evenimente prin care aduc experimentele din laboratoare în mijlocul publicului. Noaptea cercetătorilor este organizată pentru prima dată de Universitatea „Al.I.Cuza” din Iaşi. lucrul a fost posibil datorită unui proiect finanţat de Comisia Europeană cu 35.000 de euro.
Ceea ce pare a fi o joacă banală de copii experimentele sunt de fapt cele realizate în laboratoarele Facultăţii de fizică de la Iaşi. Cercetătorii au pregătit peste 30 de experimente şi minilaboratoare pentru pasionaţii de curiozităţi ştiinţitifice. Ieşenii au ocazia să participe la demonstraţie cu lasere, harta căldurii corpului sau observații astronomice. Ieşenii vor avea ocazia să vadă cum erupe un vulcan, cum se aprinde o făclie fără sursă de foc, dar şi câte camere pot fi luminate de o bicicletă.
Coordonatorul proiectului, Ionuţ Topală a declarat astăzi că „ştiinţa pentru public este un concept celebru deja în străinătate, dar care, la noi, de-abia se face cunoscut. Pe 27 septembrie, la noaptea cercetătorilor, de la ora 4.00 ieşenii vor avea ocazia să îngheţeţe trandafiri în azot lichid, la minus 200 de grade sau să constate că bagheta magică, chiar există.”
Experimentele vor fi conduse de cercetătorii de la Facultatea de Fizică de la Iaşi, ajutaţi de 45 de voluntari studenţi şi elevi. Proiectul câştigat este estimat la 35.000 de euro. Comisia Europeană a acordat banii pentru a explica ştiinţa pe înţelesul tuturor. Oamenii de ştiinţă vor fi prezenţi şi la Bucureşti, Craiova, Timişoara şi Cluj.