Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

 

Cât plăteşte statul român pentru educaţia unui copil

Pentru un copil care merge la o grădiniţă cu program normal, situată în oraş, costul standard minim este de 1605 lei  pe an, în timp ce pentru un elev care studiază într-o limbă a minorităţilor la un liceu cu specializarea muzică se plăteşte până la 7067 de lei pe an.

Prin legea Educaţiei, promulgată în 2011, statul român este obligat să asigure finanţarea per elev în funcţie de mai multe criterii: nivelul de învăţământ, filieră, profil, specializare, în funcţie de numărul de elevi dintr-o şcoală, de limba în care se predă, de coeficienţii de temperatură din zonele geografice în care se predă şi de mediul urban sau rural. Aceşti bani sunt folosiţi pentru plata salariilor, sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi băneşti, dar şi pentru pregătirea profesională a cadrelor didactice şi evaluarea periodică a elevilor. Suma totală pe care o primeşte o şcoală se face prin înmulţirea numărului de elevi cu costul standard stabilit. Pentru anul 2013, valoare costului standard stabilit pentru coeficientul 1 este de 2420 lei.

De aceşti bani beneficiază numai unitătile şcolare preuniversitare din învăţământul de stat. Deşi în legea Educaţiei, la articolul 9 se precizează foarte clar că finanţarea urmăreşte elevul, copiii care studiază în şcoli particulare nu beneficiază de aceste drepturi financiare. În decembrie 2012, fostul  ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă, având şi susţinerea sindicatelor, prin care costul standard per elev din unităţile de învăţământ private acreditate se va acorda abia de la 1 ianuarie 2014.

Vezi aici Hotărârea de Guvern publicată în Monitorul Oficial: HG_NR.72_2013

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*