Inspectoratul Şcolar Judeţean îi invită pe elevi şi profesori la FILIT Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) organizat la Iași, în intervalul 23-27 octombrie 2013 de Consiliului Județean Iași prin Muzeul Literaturii Române.
Cel mai important proiect al Inspectoratului Școlar în cadrul acestui festival, propus de Inspectorul General, prof. dr. Camelia Gavrilă, este Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în 2012. În competiție vor intra 5 romane, care vor fi ierarhizate de un juriu alcătuit din 20-25 de elevi pasionați de lectură din clasele XI-XII, din opt unități de învățământ: Colegiul „C. Negruzzi”, Colegiul Național, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Liceul de Informatică „Gr. Moisil”, Colegiul de Artă „O. Băncilă”, Colegiul Național „M. Eminescu”, Liceul Teoretic „V. Alecsandri”, Colegiul Tehnic „M. Sturdza”. Jurizarea va fi realizată pe baza unei grile de judecare valorică a textului, concepută sub discreta coordonare a unor prestigioși profesori de limba și literatura română din școlile implicate. Premiul în valoare de 3 500 RON va fi decernat romanului câștigător în urma votului elevilor, duminică, 27 octombrie, în cadrul festivității de închidere, în Foaierul Teatrului Național.
Manifestarea se dorește un exemplu de libertate intelectuală, de lectură și de interpretare liberă, proaspătă, din perspectiva adolescentului nonconformist, adept al noului, refuzând dogma și cheile clasice de receptare, dar exigent în ceea ce privește valorile literare și estetice naționale grefate în propria devenire culturală.
Întâlnirile între scriitori, liceeni și profesori de literatură au loc în șase unități de învățământ ieșene în zilele de miercuri, joi și vineri (23, 24 și 25 octombrie): Colegiul ”Costache Negruzzi”, Colegiul Național, Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, Colegiul Național “Emil Racoviță”, Liceul Teoretic „D. Cantemir”, Liceul Teoretic „V. Alecsandri” Iași.
Ne propunem ca acest festival să fie receptat mai ales de tinerii liceeni, care să se bucure de cultură în spațiul generos al Iașului, încât oportunitatea dialogurilor cu scriitori să genereze un contact real cu literatura vie, în spații informale, captivante, complementare sălii de curs, care va fi, probabil, abandonată pentru câteva zile, cu indulgența subînțeleasă a dascălilor.
Întâlnirea dintre traducători și profesori (Colegiul Național, 23 octombrie 2013) – reprezintă un eveniment în premieră pentru județul nostru și va concretiza într-o dezbatere asupra modului în care un text literar sau nonliterar poate ieși din granița lingvistică și să pătrundă în alt spațiu, grație unui traducător inspirat, care știe să domine cuvântul. Participă traducători recunoscuți, invitați ai festivalului, și peste 150 de profesori de limba engleză, franceză, spaniolă, italiană, precum și profesori de limba română.
Prin această suită de manifestări, Inspectoratul Şcolar Judeţean își reafirmă disponibilitatea de a implica instituţiile de învăţământ şi mediul educaţional, în general, în proiecte menite să reafirme valorile literare și estetice naționale și universale, să deschidă noi orizonturi de așteptare în formarea tinerilor și, nu în ultimul rând, să promoveze și să crească prestigiul în plan științific, cultural și educațional al comunității noastre.