Joi 19 Septembrie 2024, Actualizat 12:00 am

 

Tudor Ciuhodaru-profilul mamei minore din România

Profilul mamei minore din Romania-nivel redus de educatie, vulnerabila socioeconomic, adesea din rural, predispusa la multiple complicatii in evolutia sarcinii, blamata si abandonata de familie si societate si isi abandoneaza copiii in grija statului.

Mamele minore reprezinta o dubla problema medicala si sociala iar amploare fenomenului (doar in Vaslui cel putin una in fiecare zi, loc fruntas in UE) face din aceste cazuri o problema de sanatate publica. Fenomenul are drept cauza educatia sexuala deficitare în familie si în scoalã dar si unei asistente sociale precare in zonele cu vulnerabilitati.

Din punct de vedere medical mamele minore au risc major de a dezvolta multiple probleme medicale precum infectiile cu transmisie sexuale, carente metabolice, tulburari in dezvoltarea fizica si psihica si ca o sarcina la aceasta varsta se insoteste adesea de multiple complicatii precum prematuritate ,malformatii congenitale sau avort

Din punct de vedere social: mamele minore provin în general din familii dezorganizate, se regăsesc în special în zona rurală, au un nivel redus de educație, inclusiv educație sexuală si contraceptivă

Ele sunt renegate de familii ele si isi abandoneaza copiii in proportie de 80% iar acestia ajung sa fie institutionalizati sau in plasament la asistenti maternali profesionisti.

Concret intr-un judet dominat de dificultati socioeconomice precum Vasluiul toate mamele minore au fost alungate de familie fiind necesare masuri speciale din partea DGASPC pentru reinsertie in mediul de provenienta. Situatia este cu atat mai grea cu cat 70% dintre acestea provin din rural si nu au alte posibilitati de subzistenta ceea ce a dus in 10 % din cazuri la necesitatea internarii atat a mamei cat si a copilului in centre maternale.

Amploarea acestui fenomen nu poate fi nu poate fi ignorata.

La nivel national s-a ajuns la situatia in care din 1000 de femei care nasc 43 sunt minore ceea ce ne plaseaza pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numărul de fete care rămân însărcinate înainte de majorat 

Fenomenul este unul foarte sensibil si tinde sã se agraveze datorita educatiei deficitare. Intr-un singur an in Vaslui au fost 499 de sarcini la minore iar 2% dintre aceste sarcin au fost la cele sub 15 ani.

Chiar daca reusesc sa duca sarcina pana la capat exista riscul major ca nou nascutul  sa fie abandonat iar tanara mama sa aiba dificultati de integrare sociala iar cei peste 40000 de copii abandonati in Romania la care se adauga alti 300000 lasati in grija rudelor sunt dovada amplorii acestui fenomen

Aceste probleme sunt peste tot in lume dar numai noi continuam sa ne minunam si sa facem doar o stire de senzatie cu aceste cazuri. Ne ingrozesc statisticile dar ne intrebam de ce nu s-au gasit solutii pana acum.

Exista si solutii daca renuntam la pudibonderie si adoptam acest proiectul meu legislativ  prin care tinerii vor avea acces la educatie si in acest domeniu.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*