Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

 

Aeroportul Iaşi vrea să modernizeze sistemul de scandare a pasagerilor

Aeroportul Iaşi a depus spre finanţare un proiect prin care să achiziţioneze scanere moderne ce ar permite pasagerilor să treacă de filtrul de securitate aeroportuară, fără a mai fi nevoiţi să înlăture anumite articole de îmbrăcăminte sau încălţăminte.

Proiectul se numeşte “Raising the Easternmost EU Airport Capacity to react on Threats” (REACT) – “Creşterea capacităţii celui mai estic aeroport al UE de a reacţiona la ameninţări” şi a fost depus la Comisia Europeană într-o sesiune de apeluri de proiecte deschisă la sfârşitul anului 2012 de Direcţia Generală Afaceri Interne (DG Home).

Pe lângă achiziţia de echipament specific, un scaner cu raze X pentru bagaje şi explozibili lichizi, un scaner pentru detectarea urmelor de explozibili si narcotice, patru scanere pentru bagaje, cu detector Gamma, două scanere pentru încălţăminte, sunt prevăzute training-uri, transferuri de know-how, parteneriate cu alte aeroporturi şi seminarii de prezentare a rezultatelor. REACT are o valoare totală de 490.000 euro, contribuţia proprie fiind de 10%. Durata prevăzută este de 24 de luni iar dacă va fi aprobată finanţarea, implementarea Proiectului ar trebui să înceapă în noiembrie 2013.

Acest proiect de întărire a capacităţii de securitate răspunde nevoii de modernizare şi în nici un caz unei vulnerabilităţi în securitatea Aeroportului Iaşi. Din acest an creşte numărul de zboruri şi implicit numărul de pasageri, la nivelul aerogării noastre. Pentru a ne respecta Angajamentul privind Misiunea, Viziunea, Obiectivele şi Valorile Esenţiale, angajament care face referire şi la dezideratul ca serviciile noastre să fie, printre altele, accesibile, prompte şi confortabile, trebuie să modernizăm baza aeroportuară pe mai multe segmente de activitate, în paralel.” a declarat directorul general al Aeroportului Iaşi, Marius Bodea.

Responsabilul de proiect, Raluca Filip, coordonator marketing şi comunicare Aeroportul Iaşi a spus că a înainta o aplicaţie spre finanţare înseamnă muncă de cercetare, de căutare a call-ului potrivit şi de elaborare a unui proiect care să răspundă necesităţilor aplicantului şi cerinţelor finanţatorului, în acelaşi timp.

Specialiştii în scrierea şi implementarea de proiecte finanţate prin fonduri nerambursabile, fie că sunt fonduri europene sau nu, cunosc acest lucru. Este un pas în plus în demersul nostru de a căuta şi de a găsi alternative de finanţare pentru Aeroportul Iaşi. Vor urma alţi paşi, alte proiecte şi alte acţiuni deoarece Iaşul merită de mult timp un aeroport modern. Decizia în cazul finanţării Proiectului REACT o vom primi în septembrie 2013”, a menţionat Raluca Filip.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*