Proiectul de hotărâre privind schimbarea numelui Aeroportului Internațional Iași în Aeroportul „Moldova” Iași nu a fost aprobat de plenul Consiliului Județean Iași. Propunerea de schimbare a denumirii a venit din partea grupului de consilieri județeni PSD, o eventuală aprobare a acestuia putând pune în pericol finanțarea europeană a proiectului de modernizare a aerogării ieșene. La votul exprimat în ședința de astăzi, consilierii județeni PNL s-au opus proiectului de hotărâre, consilierii PDL s-au abținut, în favoarea proiectului votând consilierii județeni PSD și PPDD. Proiectul nu a strâns numărul necesar de voturi pentru adoptare.
„Astăzi am reușit să blocăm atacul PSD asupra Aeroportului Internațional Iași și a finanțării europene a acestuia. În ciuda eforturilor foarte mari din ultimii doi ani, timp în care am scris un proiect pentru finanțarea din banii Comisiei Europene a aerogării ieșene, PSD, deși i s-au prezentat riscurile adoptării unui astfel de proiect de hotărâre, a dorit să schimbe numele Aeroportului. Dacă acest lucru s-ar fi realizat, toată munca s-ar fi năruit, Comisia Europeană ar fi spus că este vorba despre un alt proiect, cu alt titlu, prin urmare să revenim cu alte documentații. În prezent, proiectul nostru, în valoare de aproape 60 milioane de euro, urmează să fie evaluat de către Bruxelles și așteptăm să primim rezultatul favorabil în scurt timp. Șantierul de la Aeroport este cel mai mare șantier al României. Cu bucurie spun că acolo găsim cel mai mare număr și cea mai mare densitate de utilaje de pe șantierele din România. Numai prin muncă susținută vom putea livra Iașului cel mai mare vis pe care acest oraș l-a avut de la Revoluție încoace. Numai astfel vom putea atrage investitori și vom putea crea locuri de muncă la noi acasă”, a declarat Cristian Adomniţei, președintele Consiliului Județean Iași.
În luna decembrie a anului trecut Consiliul Județean Iași a depus o cerere de finanţare europeană pentru dezvoltarea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi. Proiectul are o valoare totală de 57,5 milioane de euro, obiectivele majore propuse a fi realizate fiind proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru realizarea suprafeţelor de mişcare aferente unei piste noi, cu lungimea de 2.400 metri (contract aflat în derulare), extinderea suplimentară a platformei parcare aeronave şi construcţia unui nou terminal de pasageri, de trei ori mai mare decât cel existent. Proiectul a fost declarat eligibil de către Autoritatea de Management a Programului Operațional Sectorial – Transport, urmând ca, în curând, după avizul Comisiei Europene, să fie semnat contractul de finanțare.