Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

 

Încă o persoană intoxicată cu fum! Medicii trag un semnal de alarmă

Un bărbat de 29 de ani, din localitatea ieşeană Erbiceni, a ajuns la spital, duminică, în urma intoxicaţiei cu monoxid de carbon şi este internat la Toxicologie.

Este posibil ca soba defectă cu tiraj insuficient cu focul lăsat aprins şi nesupragheat pe toată durata nopţii să determine acumularea de gaze toxice în încăpere.

Potrivit medicilor, anual cel putin 100 de persoane ajung intoxicate cu monoxid sau fum si remarcam faptul ca cei din urban sunt de opt ori mai afectati decat cei din rural probabil datorita utilizarii aragazului drept sursa de incalzire. In acelasi context cei fara ocupatie ( 34,48 %), pensionarii (16,09%) elevii si studentii (4,6%) reprezinta peste 50 % din cei intoxicati.

Afectarea depinde de mai multi factori :ventilatia zonei, cantitatea si durata expunerii, varsta iar in acest context copii si varstincii sunt mai expusi. Simptomatologia este polimorfa: greturi,varsaturi,astenie,vertij,tahicardie ,dispnee si este necesar suport respirator,oxigenoterapie si administrarea de analepticele respiratorii si nootrope.

 

Potrivit medicului Tudor Ciuhodaru, incidenta intoxicatiilor cu monoxide si fum se mentine extrem de mare in sezonul rece in ciuda faptului ca majoritatea factorilor de risc ai acestui tip de intoxicatie pot fi schimbati sau controlati si de aceea recomandam prudenta in utilizarea surselor de incalzire si verificarea acestora inainte de perioada rece  intrucat sunt frecvente cazurile de deces sau  asfixie în urma prea multor gaze de ardere acumulate în interiorul camerelor sau a gazului metan scăpat de la o flacără a aragazului care s-a stins .

In mediul rural ricurile cresc datorita  sobelor  de lut crăpate sau improvizate in care se introduc prea multe  lemne, cărbuni sau deşeuri vegetale, care scot fum ducand  la acumularea de gaze in timpul noptii.

De aceea a stinge focul din sobă înainte de culcare inseamna doar o masura de precautie menita sa protejeze vieti.

Primul ajutor in intoxicatiile prin inhalare:

Se suna dupa ajutor de urgenta. Nu incercati niciodata sa salvati o persoana fara sa-i anuntati pe altii mai intai.

  • Daca este sigur sa procedati astfel, salvati persoana de pericolul gazului, emanatiilor sau fumului. Deschideti ferestrele sau usile pentru a inlatura emanatiile.
  • Respirati de cateva ori aer curat si apoi tineti-va respiratia cand intrati. Tineti o carpa uda la nas si la gura.
  • Nu aprindeti vreun chibrit si nu folositi bricheta deoarece unele gaze pot lua foc.
  • Dupa ce ati salvat persoana de pericol, verificati si monitorizati caile respiratorii ale persoanei, respiratia si pulsul. Daca este necesar, incepeti respiratia de salvare si resuscitare.
  • Daca este necesar, acordati primul ajutor pentru leziuni locale ( urgente oculare) sau convulsii.
  • Daca persoana vomita, curatati-i caile respiratorii, infasurati o carpa in jurul degetelor dvs inainte de a trece la curatarea gurii si gatului.
  • Chiar daca persoana pare a se simti perfect, solicitati ajutor medical.

 

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*