Maria Turcu, din Iasi, a rămas pentru totdeauna în memoria a doi chirurgi renumiți, dr. Grigore Tinică și dr. Eugen Săndică • Ea este primul pacient operat pe cord deschis la Iași și după 13 ani de la operație, se simte excelent.
8 mai anul 2000. O zi pe care nu o va uita niciodată. O zi în care și-a încredințat viața în mâinile a doi chirurgi cardiovasculari deveniți celebri. Avea emoții, dar și-a pus speranța în acești medici. Maria Turcu este primul pacient operat pe cord deschis în Clinica de Chirurgie cardiovasculară înființată la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași. În ziua de 8 mai 2000, chirurgii Grigore Tinică și Eugen Săndică au intrat pentru prima dată în sala de operație de la institutul ieșean pentru a face prima intervenție pe cord deschis, la Iași. Cei doi chirurgi renumiți au pus bazele chirurgiei cardiovasculare la Iași. Medic anestezist a fost dr. Victor Diaconescu, în prezent șeful secției de Anestezie și Terapie Intensivă Coronarieni. Maria, atunci în varstă de 45 ani, s-a hotărât cu greu să facă operația. Au trecut 13 ani de atunci, iar ieșeanca se simte foarte bine.
„In anul 1992, după ce am fost diagnosticată cu această boală gravă la inimă, m-am pensionat pe caz de boală. Am lucrat la Moldova Tricotaje. De atunci am avut multe internări la Cardiologie. Medicul cardiolog Rodica Radu îmi spunea că trebuie să mă operez. Ziua de 8 mai pentru mine are două semnificații foarte importante: m-am operat și am scăpat cu viața și s-a născut una dintre nepoțelele mele. După ce mi s-a pus diagnosticul, de la an la an, boala se tot agrava. Ani de zile am amânat să mă operez. Trebuia să mă duc la București sau la Cluj, dar mă gândeam cu groază câte drumuri trebuie să fac după operație pentru control. Am auzit că se deschide clinică și la Iași și am așteptat. Nu îmi era frică de operație. Am avut mare încredere în medici, dr. Tinică și dr. Săndică. Opt ore a durat operația. Mă simt foarte bine și nu am ce să reproșez„, a spus Maria Turcu.
„Mi-ar face plăcere să o revăd după 13 ani”
Prof. dr. Grigore Tinică a rămas în Clinica de Chirurgie cardiovasculară și conduce de câțiva ani Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași, iar dr. Eugen Săndică a ales să plece în străinătate, fiind directorul Centrului de Malformații Cardiace Congenitale-Centrul Inimii si de Diabet Bad Oeynhausen din Germania. În anul 2007 a operat în premierămondială pe cord deschis un bebeluș care cântărea numai 660 de grame. „Primul pacient operat la noi în clinică este o femeie, din Iași, care se numește Maria. După operație am mai văzut-o timp de 5 ani. Am operat atunci cu doctorul Săndică, cu anestezistul Diaconescu și asistentul perfuzionist Adrian (Bujor – n.r.). Am avut emoții, mai ales că era prima operație pe care o făceam în clinică. Pacienta avea stenoză mitrala strânsă și singura șansă la viață era intervenția chirurgicală. Mi-ar face plăcere să o revăd dupa 13 ani”, a declarat prof. dr. Grigore Tinică.
„Vreau să mă duc într-o zi să-l văd pe profesorul Tinică”
„Celor doi chirurgi care mi-au salvat viața le doresc multă sănătate și le mulțumesc. Sunt medici foarte buni. Pe domnul profesor Tinică l-am mai văzut la televizor. Știu că dr. Săndică este plecat în străinatate. Chiar vreau să mă duc într-o zi să-l văd pe profesorul Tinică„, a spus Maria Turcu.
Lunar merge la control și trebuie să respecte un anumit regim. Este alarmată că în ultima perioadă s-a îngrășat. „După operație nu am avut probleme. Nu am făcut crize, nu am avut nevoie de spitalizare. De două ori pe lună trebuie să merg să vadă medicul timpii de coagulare. Am un tratament pe care iî iau zilnic. Nu beau cafea, băuturi alcoolice și fac efort atât cât îmi permite organismul”, a spus Maria Turcu. Nu trece nicio zi fără să-și vadă cei patru nepoți și să se ocupe de ei în lipsa părinților.
Sursa: Libertatea