In cadrul Taberei Nationale de Jurnalism, editia a XX-a, organizata de MTS prin DJST Iasi si desfasurata saptamana aceasta la Muncel, a avut loc o sesiune de informare cu privire la prevenirea traficului de persoane, sustinuta de coordonatorul Centrului Regional Iasi al Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane, comisar sef Vasile Dron.
„Traficul de fiinte umane este un fenomen complex, o forma moderna de sclavie, o incalcare majora a drepturilor umane fundamentale ce reduce adesea fiinta umana la o stare de dependenta prin amenintari, violenta si umilire. Cel mai ingrijorator aspect al acestui fenomen este ca, spre deosebire de aceeasi perioada a anilor anteriori, numarul minorilor victime este in crestere. Consideram ca prevenirea este un punct esential in diminuarea traficului de persoane. De aceea punem accent pe parteneriate cu institutiile statului si ONG-uri in vederea constientizarii gravitatii si amplorii acestui fenomen si informarii asupra mijloacelor tot mai diversificate si inedite folosite pentru recrutarea victimelor. Ma bucur ca DJST Iasi se numara printre institutiile care au inteles ca o informare corecta asupra acestui fenomen azi poate insemna o victima in minus maine.”, a declarat coordonatorul Centrului Regional Iasi al Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane, cms. sef Vasile Dron.
„Sunt convins ca foarte multe persoane nu realizeaza cat de actual si des intalnit este fenomenul traficului de persoane, iar tinerii constituie, din pacate, un grup de risc devenind cel mai usor victime. Ma bucur ca realizam acest parteneriat cu Centrul Regional Iasi al ANITP si ne dorim sa derulam activitati de informare si constientizare in toate taberele pe care le organizam. Totodata, indemn reprezentantii institutiilor statului si in special ai institutiilor de invatamant sa deruleze cat mai des campanii de prevenire a traficului de persoane ”, a declarat lector univ. dr. Ciprian Paraschiv, directorul Directiei Judetene pentru Sport si Tineret Iasi.
Statisticile privind traficul de persoane in randul tinerilor sunt ingrijoratoare. Spre deosebire de anii anteriori, numarul minorilor victime este in crestere, in anul 2012 fiind identificate 370 de victime minore, dintre care 327 fete şi 43 baieti.