Colegiul Naţional este, în intervalul 5-12 iulie, gazda celei de-a V-a ediţii a Turneului Internaţional al Tinerilor Matematicieni (INTERNATIONAL TOURNAMENT of YOUNG MATHEMATICIANS), la care participă 87 de elevi cu performanţe deosebite la matematică şi 47 de profesori reprezentând şapte ţări: Franţa, Germania, Rusia, China, Belarus, Bulgaria şi România, elevii fiind organizaţi în 15 echipe.
România, în calitate de ţară organizatoare, este reprezentată prin 5 echipe: două sunt formate din olimpicii naţionali ieşeni din Colegiul „C. Negruzzi”, Colegiul Naţional „E. Racoviţă” şi Colegiul Naţional Iaşi şi trei echipe sunt formate din olimpicii naţionali şi internaţionali ai României.
Cele 15 echipe participante sunt evaluate de către un juriu internaţional alcătuit din reprezentanţi ai unor instituţii universitare şi de cercetare din Elveţia, Franţa, Germania, Rusia, Belarus, Bulgaria şi România.
Prestigioasa competiţie a fost lansată la iniţiativa unor studenţi şi tineri cercetători, foşti olimpici internaţionali din Franţa, fiind susţinută de Universitatea Paris Sud şi ilustra organizaţie Animath.
Turneul este organizat sub forma unui concurs pe echipe adresat elevilor de liceu din toată lumea. Scopul competiţiei este de a stimula interesul pentru matematică şi aplicaţiile ei, de a dezvolta gândirea ştiinţifică, abilităţile de comunicare şi lucrul în echipă.
Datorită interesului crescut pentru acest tip de competiţii, în mai multe ţări se organizează turnee naţionale, echipele câştigătoare participând la turneul internaţional (Franţa, Bulgaria şi Belarus).
Spre deosebire de olimpiade, seturile de probleme pentru Turneu sunt publicate cu câteva luni înainte şi conţin probleme ale căror soluţii nu se cunosc încă. În timpul competiţiei participanţii îşi expun rezultatele cercetărilor în cadrul unei dezbateri între echipe.
Concursul este organizat în trei runde, runda finală fiind decisivă în stabilirea echipelor câştigătoare. Pe site-ul concursului – itym.org – sunt publicate seturile de probleme şi formularele de aplicaţie.
”Ne dorim ca ediţia organizată la Iaşi să fie un succes, iar elevii români să apară încă o dată, la vârf, în ierarhiile internaţionale ale concursurilor de profil”, a declarat Elena Calistru, directorul adjunct al Colegiului Naţional.