Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

 

Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad a realizat harţile de hazard şi risc la inundaţii

inundatiiConsiliul Tehnico Economic (CTE) al Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad  a avizat favorbil proiectul  ”Hărţi de hazard si risc la inundaţii în bazinul hidrografic Prut – Bârlad”.  Proiectul este cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial “Mediu”.

Dan Buruiană, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad a declarat că proiectul a presupus realizarea hărţilor de hazard şi risc la inundaţii pe cursurile de apă din bazinul hidrografic Prut-Bârlad, în conformitate cu cerintele Directivei 2007/60/EC, cunoscută sub denumirea de Directiva inundaţii.

Realizarea hărţilor de hazard şi de risc la inundaţii va facilita actualizarea Planului de apărare împotriva inundaţiilor în spaţiul hidrografic Prut-Bârlad, având astfel un impact benefic major asupra activităţilor socio-economice. Hărţile de hazard şi de risc la inundaţii pot ajuta la planificarea si dezvoltarea localităţilor, prin identificarea zonelor cu risc ridicat şi amplasarea proiectelor de dezvoltare în funcţie de aceste zone.

Prin finalizarea hărtilor de hazard şi de risc la inundaţii se promovează o puternică conştientizare a riscului real la inundaţii.  Astfel se pot identifica cu exactitate şi rapiditate zonele critice doar printr-o interogare rapidă a bazei de date. Prin identificarea obiectivelor cu risc la inundaţii, campaniile de constientizare pot fi folositoare în caz de risc maxim. Se are în vedere atât cresterea gradului de constientizare a procedurilor în situaţii de urgenţă cât şi promovarea implementării măsurilor de protecţie împotriva inundaţiilor.

Utilizarea modelelor hidraulice calibrate şi actualizarea permanentă a bazei de date va permite luarea deciziilor în timp real în managementul riscului la inundaţii.

Proiectul „Hărţi de hazard şi de risc la inundaţii în bazinul hidrografic Prut-Bârlad” a beneficiat de finanţare de la Uniunea Europeană, prin POS Mediu, în cadrul AXEI PRIORITARE 5 – “Implementarea structurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc”, Domeniul major de intervenţie 1 – “Protecţia împotriva inundaţiilor”. Valoarea totală a proiectului a fost de 25.367.640,00 lei (fără TVA), din care 80% reprezintă finanţare europeană şi 20% cofinanţare de la bugetul de stat.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*