Luni, în ultima zi din termenul legal, au fost înregistrate la Aeroportul Iaşi contestaţii formulate împotriva actului prin care s-a stabilit rezultatul procedurii de achiziţie publică, privind lucrările de construcţie a noii piste.
Asocierea de firme compusă din Impresa Cavalleri Ottavio, I.G. Group, Metropolitana Milanese, Trustul de Instalaţii Montaj şi Construcţii şi Techno Engineering 2C şi firma Strabag, în calitate de ofertanţi în procedură de atribuire a contractului de proiectare şi execuţie a lucrărilor de construcţie pentru noua pistă a Aeroportului Iaşi, au depus adrese la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).
Adresele menţionate au fost înaintate atât la CNSC cât şi în copie către Aeroportul Iaşi. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor va decide dacă admite sau respinge spre analiză aceste adrese. În cazul admiterii, va urma o perioadă de analiza pe fond a contestaţiilor.
“Contestaţia este un drept legal pe care îl respectăm. Am luat în calcul şi un astfel de eveniment pentru că în discuţie este o suma importantă de bani şi practica procedurilor de atribuire din România a relevat continuu sportul naţional de depunere de contestaţii fără motiv întemeiat. Consider că aceste demersuri sunt menite doar să întârzie începerea lucrărilor propriu-zise pe care ieşenii le aşteaptă de prea mulţi ani. Cred că este o întârziere intenţionată, în condiţiile în care Aeroportul Iaşi a înţeles să deruleze cea mai importantă investiţie a judeţului cu respectarea întru totul a legislaţiei aplicabile în domeniul achiziţiilor publice şi cu diligenţa necesară asigurării unui proces de evaluare transparent, clar şi fără echivoc. Un alt semn de întrebare îl ridică faptul că una dintre firmele contestatare este tot din Cluj, la fel ca şi firma care a depus contestaţia anterioară – plicul ce conţine această acţiune purtând adresa de expediere din acest oraş”, a declarat directorul general al Aeroportului Internaţional Iaşi, Marius Bodea.
El a mai spus că dacă atingerea acestui deziderat crucial, de a avea aeroport, de a deschide Iaşiul către marile capitale ale lumii, presupune în cele din urmă şi depăşirea unui ultim obstacol, meschin, ca prezenta acţiune contestatoare, atunci va accepta să se supună până la capăt legii.
„Dacă teza contestaţiei este frustrarea că asocierea desemnată câştigătoare – ce s-a situat pe primul loc conform punctajului – poate să facă lucrarea fără a da peste cap traficul pe Aeroportul Iaşi, atunci ce mai rămâne de comentat? Pentru că este de-a dreptul jenant să combaţi la acest moment formule de calcul, în baza cărora ţi-ai calculat propria ofertă acum mai bine de 4 luni. Mergem până în pânzele albe cu apărarea procedurii noastre”, a mai afirmat Marius Bodea.