Sâmbătă 20 Aprilie 2024, Actualizat acum 110 zile 12:00 am

 

Nechifor și Adomniței s-au asociat într-un proiect pe infrastructura rutieră cu finanțare europeană

Conducerile Consiliilor Județene Suceava şi Iaşi  s-au asociat în vederea realizării celui mai important proiect de infrastructură rutieră din Regiunea de Nord Est cu finanţare europeană.

Şefii celor două instituţii, Călin Nechifor și Cristian Adomniței , au semnat, vineri,  ontractul de asociere în valoare de 79 milioane euro care vizează îmbunătăţirea accesibilităţii zonei şi facilitarea traficului inter-regional dintre cele două judeţe.

Șeful administrației județene Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că ruta de pe teritoriul judeţului Suceava prinsă în proiect va avea 75 de kilometri, la o valoare de 31 milioane euro : Dolhasca – Liteni – Udeşti – Bosanci – Ipoteşti – Suceava – Liteni – Stroieşti – Costâna – Dărmăneşti.

El a adăugat că modernizarea drumurilor judeţene este singura alternativă viabilă pentru a primi finanţare europeană.

De fapt, nu sunt simple drumuri judeţene, ci alternative la cele două frontiere, spre Siret şi spre Ungheni, pot face legături fluide către Republica Moldova şi către Ucraina. Vom reuşi să avem căi rutiere foarte bine puse la punct, sectoarele de drum au fost proiectate prin anii ’70, când era un tonaj de 7 – 8 tone pe osie, acum avem situaţii cu peste 20 de tone. Cred că putem profita la o manieră foarte serioasă împreună, pentru că variantele cu judeţele Botoşani şi Neamţ nu erau fezabile, erau drumuri mai scurte… Cred că e primul acord semnat între două administraţii judeţene din Regiunea Nord Est, am pus la bătaie toată inteligenţa, toată dorinţa, toată putinţa administraţiilor… Sigur, şi noi aşteptăm cu mare nerăbdare ca România să semneze Acordul Cadru cu Uniunea Europeană, suntem în faza ultimei formule, trecând etapele normale să putem purcede la execuţia de lucrări !”, a spus Nechifor.

De cealaltă parte, Cristian Adomniței consideră că acesta este cel mai important proiect din regiune, care ar putea debuta practic peste 2 ani.

El a  spus că pe teritoriul judeţului vecin sunt prevăzuţi pentru modernizare 94 de kilometri pe traseul Iaşi – Gropniţa – Coarnele Caprei – Belceşti – Scobinţi – Lespezi la o valoare de 48,8 milioane euro.

Nu există din cele 6 judeţe de nord est un proiect de infrastructură rutieră mai important decât al nostru, cele două administraţii judeţene se preocupă să rezolve problemele cetăţenilor.Jumătatea de nord a judeţului nu avea o rută spre municipiul Iaşi în condiţii bune, oamenii coborau la drumul european şi pe urmă mergeau la Iaşi.Axa Iaşi – Suceava deserveşte 55.000 locuitori fără cei din oraşul Iaşi şi are un cost evaluat de noi la 1.200 de euro per locuitor, nu e un preţ mare, dar nici mic…Amândouă judeţele au experienţă în proiecte de acest gen, facem proiectarea împreună în acest an şi, dacă va fi aprobat cu celeritate, cred că ne poate prinde anul 2016 cu utilajele pe şantier.Dar numai dacă lumea e serioasă şi se ţine de treabă, şi aici includ Guvernul, cele două dministraţii judeţene şi companiile care să vină să participe.Astăzi nu ştim exact ce axe de finanţare sunt, cu ce sume, aşteptăm cu interes ca acest lucru să se întâmple…”, a spus șeful administrației județene Iași.

Contractul de asociere prevede ca administraţiile judeţene Suceava şi Iaşi să suporte din bugetele proprii toate cheltuielile pentru partea de documentaţie tehnică şi să se susţină reciproc pentru promovarea şi avizarea proiectului comun.

 

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*