Sâmbătă 20 Aprilie 2024, Actualizat acum 110 zile 12:00 am

 

Un preot din Iaşi, pe lista celor care au trădat şi au făcut pact cu Securitatea

Arhivele Securităţii au scos la iveală faptul că printre turnătorii regimului comunist s-au numărat şi înalţi prelaţi sau simpli preoţi. O parte dintre ei şi-au păstrat şi astăzi funcţiile în ierarhia Bisericii, alţii s-au răspopit şi au eşuat în politică.

Potrivit Adevărul.ro, preotul Vladimir Petercă s-a conspirat perfect, timp de aproape 20 de ani, la vârful Episcopiei Catolice din Iaşi Preotul ieşean Vladimir Petercă este primul cleric catolic dovedit drept colaborator al Securităţii de către CNSAS. Dezvăluirea a şocat comunitatea catolică din România, mai ales că Petercă a fost unul dintre clericii de vază ai cultului, fost rector, timp de 11 ani, al Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfânta Tereza” din Bucureşti.

Membrii Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) au emis în 2010 adeverinţă de colaborator pe numele preotului catolic Vladimir Petercă, ajuns acum la vârsta de 70 de ani. Un an mai târziu, Curtea de Apel Bucureşti a confirmat constatarea CNSAS. Petercă a fost primul cleric catolic din România, dovedit drept colaborator al Securităţii, iar arhivele cercetate de CNSAS îl indică pe preot drept unul dintre cei mai apreciaţi turnători de către cadrele infamei structuri a regimului comunist.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*