Marti 23 Aprilie 2024, Actualizat acum 113 zile 12:00 am

 

UMF Iaşi va ataca în contencios prevederea OUG privind taxa de 5% către stat din venituri în valută

Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi a anunţat că va ataca în contencios administrativ prevederea ordonanţei de urgenţă prin care universităţile sunt obligate să plătească statului cinci la sută din veniturile în valută obţinute din taxele de la studenţii străini.
Vasile Astarastoae, rector UMF Iasi Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, a calificat ordonanţa de urgenţă a Guvernului, publicată în Monitorul Oficial la sfârşitul anului trecut, drept „o reîntoarcere la trecut”, susţinând că statul ia bani de la cei care muncesc, scrie Mediafax.

Astărăstoae a mai spus că va ataca în contencios administrativ prevederea care se referă la obligaţia universităţilor de a da statului cinci la sută din veniturile în valută obţinute din taxele percepute studenţilor străini.

„Este o decizie greşită şi o reîntoarcere la trecut. E o politică haiducească prin care statul ia de la cei care muncesc şi utilizează fondurile în cine ştie ce scopuri. Decizia noastră este fermă, vom ataca în contencios administrativ” , a declarat Vasile Astărăstoae.

El a spus că măsura a fost introdusă fără a fi discutată cu reprezentanţii universităţilor.

Astărăstoae consideră că, în principal, cele mai afectate sunt universităţile de medicină, care au cel mai mare număr de studenţi străini.

„Cred că avem şanse foarte mari să câştigăm şi să anulăm această decizie”, a mai spus rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae.

UMF Iaşi percepe taxe cuprinse între 3.200 şi 5.000 de euro pentru studenţii străini înmatriculaţi la această instituţie, încasările în valută ridicându-se la aproximativ 12 milioane de lei anual. Universitatea ieşeană are în prezent peste 2.600 de studenţi străini.

Prin aplicarea ordonanţei, universitatea de medicină din Iaşi ar trebui să vireze statului aproximativ 600.000 de euro, pentru anul în curs, potrivit Mediafax.

Ordonanţa de urgenţă aprobată la sfârşitul anului trecut de Guvern pentru modificarea Legii educaţiei prevede, printre altele, că, din taxele de la studenţii şi cursanţii străini, încasate de instituţiile de învăţământ superior de stat, se virează la Ministerul Educaţiei un cuantum de 5% din încasările în valută.

Legea educaţiei prevedea iniţial că universităţile, în baza autonomiei universitare, pot dispune integral de veniturile obţinute din şcolarizarea studenţilor străini.

 

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*