Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

 

Tinerii înarmaţi pentru tradiţionala bătaie de la Ruginoasa, opriţi de jandarmi

Jandarmii au oprit, marţi, în ultima zi din 2013, tradiţionala bătaie cu bâte din localitatea ieşeană Ruginoasa. Cele două tabere au început să se adune de la primele ore ale dimineţii şi au pornit spre centrul localităţii cu scopul de a respecta tradiţia şi de a se ataca cu bâte. Tinerii erau îmbrăcaţi cu costume specifice şi cu măşti. Fiind sfătuiţi să nu se manifeste violent, aceştia şi-au dat jos măştile şi au mers să-l ure pe primarul de la Ruginoasa.

În toată această acţiune am fost sprijiniţi de consilierii locali şi de primarul din Ruginoasa, care au stat în permanenţă în stradă şi au descurajat violenţa„, a declarat purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău, maiorul Marius Ţăranu.

Chiar şi aşa însă, mulţi dintre localnici, obişnuiţi cu tradiţionala bătaie cu bâte, au fost nemulţumiţi că s-a interzis acest obicei din ultima zi a anului.

Bătaia care se desfăşoară în fiecare an în 31 decembrie la Ruginoasa, între „Deleni” şi „Văleni”, are ca scop stabilirea ierarhiei în comună pentru anul următor între tinerii din localitate. Potrivit tradiţiei, câştigătorii bătăliei au dreptul de a organiza balurile din sat, dar şi de a solicita întâlniri cu fetele nemăritate.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*