Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

 

Bogdan Cihodaru, soţia sa, doi avocaţi şi un notar trimişi în judecată pentru un prejudiciu de 12 milioane de euro

Un notar şi doi avocaţi din Iaşi au fost trimişi în judecată, marţi, de procurorii DNA Iaşi pentru fapte de corupţie. Notarul public Ioana Necula este acuzată de spălare de bani, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, uz de fals, avocatul Călin Safta Romano, din Baroul Iaşi, este trimis în faţa judecătorilor pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune, iar avocatul Otilia Maria Bîrnaz, tot din Baroul Iaşi, este judecat pentru instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la infracţiunea fals intellectual.

Alături de cei trei, în judecată a fost trimis şi Ciprian Gheorghe Maftei, registrator în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, în sarcina căruia s-au reţinut infracțiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual, uz de fals,

Aceştia, alături de persoanele fizice Dumitru Contoloru, Vasile Dumitru Pomârleanu şi Gabriela Cihodaru şi Bogdan Nicolai Cihodaru, dar şi de firma Gemada Serv SRL Iaşi, au înşelat statul cu peste nouă milioane de euro, prin însuşirea ilegală a unei suprafeţe importante de teren.

Potrivit procurorilor, Ciprian-Gheorghe Maftei, registrator în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, împreună cu Nicolai-Bogdan Cihodaru, a dispus printr-un document, intabularea ilegală, pe numele acestuia din urmă și al soției sale Gabriela Cihodaru, în cartea funciară a localităţii Iaşi, a dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 420.805 mp (extravilan). Terenul se afla în domeniul public şi în administrarea Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificaţie Iaşi.

În această modalitate, statul român fost prejudiciat cu suma de 9.209.021 euro.

Ulterior, notarul Ioana Necula a sprijinit demersurile  soţilor Cihodaru de a ascunde modalitatea ilicită de dobândire a terenului menţionat. Astfel, la transferul din patrimoniul celor doi soţi în cel al lui Vasile-Dumitru Pomârleanu, notarul Necula Ioana a acceptat, în calitatea pe care o deţinea, întocmirea unui contract de donaţie autentificat, fără a solicita celor doi soți să prezinte titlurile de proprietate, acte pe care aceștia nu le dețineau.

Totodată notarul  a antedatat data întocmirii unui contract de vânzare/cumpărare de drepturi succesorale, pe baza căruia inculpatul Contoloru Dumitru (cedent/vânzător) a vândut/cedat în favoarea lui Pomârleanu Vasile-Dumitru (cesionar/cumpărător reprezentat în operaţiune de Bîrnaz Otilia—Maria, în calitate de mandatar), două terenuri amplasate în Iaşi, zona Copou, în suprafaţă de 172.070 mp (cotă indiviză din suprafaţa totală la care avea vocaţie de 182.070 mp) şi, respectiv, 28,1930 ha evaluate convenţional la suma de 210.000 euro. Astfel, inculpata Necula Ioana a indicat data întocmirii şi autentificării, contractului ziua de 31.10.2011, în realitate data încheierii fiind 01.03.2012.

Totodată, Cihodaru Nicolai-Bogdan împreună cu Cihodaru Gabriela, având concursul lui Safta-Romano Călin (avocat în cadrul Baroului Iași) au indus şi menţinut în eroare pe magistraţii învestiţi cu soluţionarea unui dosar civil al Judecătoriei Iaşi în care, prin sentinţa civilă pronunțată (rămasă definitivă prin ne-apelare) Staţiunea de Cercetări Şi Producţie Vitiviticole Iaşi a fost obligată să lase în deplina proprietate şi liniştita posesie a inculpaților suprafaţa de 10,5 ha.

Anterior pronunţării de către instanţă a sentinţei în cauză, inculpații vânduseră unei alte persoane, suprafața de teren pentru care obţinuseră deja, pe cale administrativă titlurile de proprietate.

Ulterior, loturile de teren le-au transferat în proprietatea firmei Gemada Serv (17.704 mp) şi a lui Pomârleanu Vasile-Dumitru (54.980 mp).

Pentru a asigura recuperarea pagubei cauzate, s-a dispus instituirea unor sechestre asiguratorii asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea inculpaților, respectiv poprirea sumelor de bani datorate lor cu orice titlu de către terțe persoane fizice sau juridice.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Iaşi.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Un notar şi doi avocaţi din Iaşi, trimişi în judecată pentru un prejudiciu de 12 milioane de euro | MoldovaNews.ro

Lăsați un comentariu

*