Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

 

Familia ieşeanului Gelu Diaconu, şeful ANAF, legături de afaceri cu un miliardar ucrainean cu vechi relaţii in Mafia rusă

Off-shore-ul Cartha Limited – controlat de ginerele sefului ANAF, ieşeanul Gelu Diaconu, si asociat cu sotia acestuia in firma Comity Prod Exim SRL pe care demnitarul a uitat s-o treaca in declaratia de avere – are legaturi cu miliardarul ucrainean Dmitry Firtash, un controversat om de afaceri creditat cu o avere de aproape 4 miliarde de dolari, scrie site-ul specializat Centrul de Investigatii Media.

Numele lui Dmitry Firtash, fost asociat cu Gazprom intr-o companie ce intermedia comertul de gaze dintre Rusia si Ucraina, apare in telegramele wikileaks referitoare la Ucraina. Citand presa ucraineana, diplomatii americani de la Kiev transmiteau, la Washington, ca Firtash a fost partener de afaceri cu un boss al Mafiei ruse, Semyon Mogilevich, aflat si astazi in top 10 urmariti general de FBI.

In 2009, un agent special al FBI declara despre Semyon Mogilevich ca este mai puternic decât celebrul mafiot John Gotti: „Cred ca este mai puternic decat ar fi putut fi John Gotti vreodata, deoarece are puterea de a influenta natiuni. Gotti nu a atins niciodata acest statut”.

Firtash face afaceri cu energie si in Romania, prin intermediul Emfesz Romania, un trader de energie care activeaza in piata romaneasca din 2007.

Conform datelor disponibile la Registrul Comertului din Romania, off-shore-ul Cartha Limited din Cipru este detinut de alte doua companii off-shore cipriote, Suzel Enterprises Ltd. si Heico Ventures Ltd.

La o simpla cautare pe Google, se poate constata ca cele doua firme sunt cunoscute presei ucrainiene si ruse.

In decembrie 2012, editia ucraineana a revistei Forbes dezvaluia detaliile unei tranzactii suspecte cu gaz in valoare de aproape 300 de milioane de dolari. O subsidiara a Naftogaz (compania nationala de gaz a Ucrainei) – pe nume Uktransgaz – a cumparat 570 de milioane de metri cubi de gaz de la un furnizor obscur pe nume Lidergaz. Misterioasa companie nu avea un track record in comertul cu gaz, iar jurnalistii ucraineni de la Forbes nu au reusit sa afle de unde a gasit aceasta mica firma o cantitate de gaz atat de mare pe care sa o vanda companiei de stat.

Achizitia s-a facut direct, fara licitatie, motivul invocat fiind nevoia imediata a respectivului volum de gaz pentru buna functionare a sistemului de tranzit al gazului dinspre Gazprom catre Ucraina si apoi catre Europa de Vest.

Jurnalistii au cautat sa afle cine detine firma Lidergaz si au dat de un off-shore cipriot numit Menga Establishment Limited. Acesta, la randul sau, este detinut de Suzel Enterprises si Heico Ventures, aceleasi doua off-shore-uri care au infiintat societatea cipriota Cartha Limited, care apare in firma din Romania a familiei Diaconu.

Conform saptamanalului citat de Forbes, Ukrenergomontaj a castigat, in jumatate de an, contracte de la ministerul ucrainean al Energiei in valoare de aproape jumatate de miliard de dolari, iar asta s-a intamplat imediat dupa ce in firma a intrat, in 2010, alta firma cipriota – Maximalema, detinatorul unui sfert din companie. Cealalta firma, Ukrestauratia, a facut obiectul unor proteste de strada in Ucraina, dupa ce a castigat, intr-un mod controversat, un contract de demolare si reconstructie a unui obiectiv important si de traditie din Kiev: Palatul Mariinski. Actionarul unic al Ukrestauratia este off-shore-ul cipriot Afidreko Holding Limited.

Si Maximalema si Afidreko sunt detinute de cele doua off-shore-uri ce detin si Cartha Limited, firma asociata cu familia Diaconu, detinuta la randul acesteia, dupa cum spuneam, de Suzel Enterprises si Heico Ventures.

Jurnalistii ucraineni insinueaza ca intre Suzel Enterprises si Heico Ventures, pe de-o parte, si miliardarul Dmitry Firtash, pe de alta parte, ar exista multe legaturi. Cea mai clara este prin actionariatul Ukrenergomontaj: alaturi de off-shore-ul detinut de Suzel si Heico apare numele lui Anton Cernetsov, partener in alte cateva firme cu un holding britanic pe nume DV Corporation Limited.

Conform jurnalistilor de la Forbes, DV Corporation Limited din Londra este detinut partial de Serghei Vinokurovactual sef al Naftogaz si fost manager, in perioada 2006-2010, al gigantului industriei chimice ucrainene Ostchem, detinut de Dmitry Firtash.

Actionariatul firmelor off-shore Suzel si Heico nu este cunoscut.

Seful Naftogaz, omul lui Firtash

Conform unui material al jurnaliştilor de la KIEV POST, publicat in 2010, cu ocazia numirii lui Vinokurov la conducerea Naftogaz Ucraina, acesta ar raspunde formal in fata ministrului Energiei, dar informal in fata lui Dmitry Firtash, care ar controla compania nationala de gaz din Ucraina prin intermediul fostului manager al companiei sale. Jurnalistii ucraineni considera, asadar, ca Vinokurov este, de fapt, omul lui Firtash, el fiind seful Naftogaz atunci cand s-a perfectat contractul cu Lidergaz.

Cine este Dmitry Firtash?

D.Firtash,_was_born_on_May_2,_1965_in_UkraineDmitry Firtash

In urma cu doua saptamani, EU Observer scria ca soarta aprovizionarii cu gaze a intregii Europe in aceasta iarna depinde de un singur om: Dmitry Firtash. De asemena, citand telegramele wikileaks, EU Observer aminteste in acelasi material de relatiile acestuia cu mafia rusa, pe care el insusi le-ar fi recunoscut.

Firtash a fost vanzator de masini second hand, dupa care a inceput sa faca afaceri in industria alimentara. A ajuns un jucator important pe piata energiei prin extrem de controversata companie RosUkrEnergo, in care detinea 45 la suta, alte 50 la suta dintre actiuni fiind ale gigantului rus Gazprom.

Prin participatia sa in RosUkrEnergo, Firtash a devenit atat de important incat, conform presei ucrainene, el ar fi motivul pentru care simbolul Revolutiei Portocalii de la Kiev, fostul prim-ministru Yulia Timoscenko, este, astazi, in inchisoare. Aceasta a fost acuzata ca, in tentativa de a scoate RosUkrEnergo din rolul de intermediar in cumpararea de gaz rusesc de la Gazprom de catre Ucraina, a negociat cu gigantul rus un contract direct, dar mai pagubos pentru consumatorii de gaz din tara ei. Pentru ca a semnat cu Vladimir Putin acest contract, Yulia Timoscenko a fost condamnata la sapte ani de inchisoare, in 2011.

Conform celei mai recente evaluari facute de revista Forbes, Firtash avea, in 2010, o avere de aproape 4 miliarde de dolari.

semion-mogilevichSimeon Mogilevici

Firtash are afaceri cu energie si in Romania, prin Emfesz, o subsidiara a unei companii maghiare care, in 2007, detinea 20 la suta din piata de gaz din Ungaria. Emfesz Romania este deja trader autorizat pe piata OPCOM si a început să tranzacţioneze  energie in 2007. Emfesz Romania e detinut de Emfesz Kft, parte a grupului de firme DF sub care sunt reunite afacerile oligarhului ucrainean Dmitry Firtash.

In urma cu trei ani, numele lui Firtash aparea in telegramele wikileaks, dupa ce presa descoperea în una din raportările ambasadorului american la Kiev ca Firtash si-a recunoscut legaturile din trecut cu unul dintre cei mai cunoscuti mafioti rusi, care si astazi se afla in TOP 10 cei mai căutaţi oameni de pe site-ul FBI: Simeon Mogilevici.

“Cand un guvern nu poate conduce eficient, tara este condusa dupa legea strazii”, i-ar fi spus Firtash diplomatului american, explicandu-i cum stateau lucrurile in Ucraina anilor ’90.

Diaconu a admis, intr-un comunicat de presa, că a uitat sa treaca in declaratia de avere actiunile sotiei in Comity Prod Exim

Centrul de Investigatii Media a scris, in urma cu doua saptamani, ca sotia sefului Fiscului, Gelu Diaconu, are jumatate din actiunile unei firme care opereaza Hotelul International din Bucuresti, parte din lantul cu acelasi nume detinut de familia colegului sau liberal Dan Radu Rusanu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara. Diaconu a admis, intr-un comunicat de presa, ca a uitat sa treaca in declaratia de avere actiunile sotiei in Comity Prod Exim. Centrul de Investigatii Mediaa descoperit că restul de actiuni din Comity Prod Exim sint detinute de un off-shore cipriot pe nume Cartha Limited, reprezentat chiar de ginerele lui Diaconu, Wesley Elijah Schroeder.

Agentia Nationala de Integritate a comunicat Centrului de Investigatii Media ca intrebarile privind problemele din declaratia de avere a sefului ANAF nu fac obiectul Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes publicIn aceste conditii, conducerea ANI nu a precizat daca a deschis sau nu o investigatie in cazul sefului Fiscului, Gelu Diaconu.

Intrebat de presa despre situatia lui Gelu Diaconu, seful sau pe linie de partid, Crin Antonescu, a opinat ca acesta ar trebui sa demisioneze. Prim-ministrul Victor Ponta insa a declarat presei că nu a primit nicio informatie de la vreo institutie a statului in legatura cu problemele din declaratia de avere a sefului Fiscului.

sursa hotnews.ro

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*