Vineri 19 Aprilie 2024, Actualizat acum 109 zile 12:00 am

 

Fenechiu a anunţat că Aeroportul ar putea fi modernizat din bani europeni

Relu Fenechiu- IasiNewsDeputatul Relu Fenechiu a anunta joi, într-o conferinţă de presă, că modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi s-ar putea realiza din fonduri europene, de circa 70 de milioane de euro. Fostul ministru al Transporturilor spune că un studiu făcut de Consultantul Comisiei Europene, firma Jaspers, arată că asemenea finanţări ar putea fi accesate de aeroporturile Iaşi, Oradea şi Craiova. 
 
În această perioadă se realizează un studiu  de oportunitate pentru a se vedea care este modelul optim, existând trei sau patru variante de finanţare. Intenţionăm să obţinem din fonduri europene între 70 şi 80 de milioane de euro pentru dezvoltarea întregului aeroport Iaşi, nu doar pentru prelungirea pistei. Ddecizia privind finanţarea urmează să fie adoptată peste câteva săptămâni”, a spus Relu Fenechiu.
El a precizat că în acest caz se vor deconta toate cheltuielile făcute de Consiliul Judeţean Iaşi pentru prelungirea şi modernizarea pistei de pe aeroport.
 
 
Am obţinut o facilitate uriaşă din partea Comisiei Europene pentru toate programele şi nu nu doar pentru POS-T, aşa încât vor putea fi decontate şi cheltuielile făcute până în acel moment de la buget pentru o lucrare prinsă ulterior pe fonduri europene. Vom încerca să decontăm toată lucrarea actuală de la aeroportul Iaşi pe fonduri europene. Acei bani vor fi returnaţi Consiliului Judeţean Iaşi, iar instituţia poate face alte investiţii”, a mai spus deputatul Relu Fenechiu, care este şi preşedintele filialei judeţene a PNL.
 
Fostul ministru al Transporturilor a mai spus că a convins, cu argumente economice, compania Tarom ca Iaşul să devină un hub internaţional.
Niciodată nu s-a mai întâmplat ca de pe aeroportul ieşean să avem atâtea destinaţii internaţionale, cu o companie de linie”, a spus Fenechiu.
Contractul pentru proiectarea şi construirea noii piste a aeroportului din Iaşi, în lungime de 2.400 de metri, a fost semnat la începutul lunii iunie de către directorul aeroportului Marius Bodea şi managerul firmei Max Boegl, Mathias Kirr.
Investiţia se ridică la 139,1 milioane de lei, fără TVA.
Firmele Max Boegl, Vega 93 Galaţi şi UTI Grup au câştigat în asociere licitaţia pentru realizarea noii piste a aeroportului din Iaşi, în lungime de 2.400 de metri.
Fondurile pentru realizarea proiectului vor fi asigurate integral din bugetul Consiliului Judeţean, durata de execuţie a lucrărilor fiind de 24 de luni.
http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*