Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

 

Caz unic in Romania! La Iasi se face taximetrie cu elicopterul SMURD

Elicopterul SMURD, a carui misiune este sa intervina in zonele indepartate pentru ca pacientul sa primeasca rapid ingrijiri medicale, a fost trimis la o interventie in municipiu •O femeie de 61 de ani a fost injunghiata de 12 ori, iar ambulantele trimise la fata locului au ramas impotmolite in noroi •S-a intamplat ieri, pe strada Cicoarei •Femeia sangera puternic, iar cei care i-au acordat primul ajutor se temeau ca nu are sanse de supravietuire, deoarece medicii nu reuseau sa ajunga la ea •Ca sa prinda agresorul, politistii au fost nevoiti sa mearga pe jos

Revoltator! O femeie in varsta de 61 de ani, ce fusese injunghiata de 12 ori, a asteptat in zadar echipajele de interventie. Un echipaj al Serviciului Judetean de Ambulanta si unul SMURD, de terapie intensiva, s-au deplasat la fata locului, insa au ramas impotmolite in noroi. Nu s-a intamplat in mediul rural, ci in municipiu. Pe strada Cicoarei. „Apelul la 112 pentru solicitarea SMURD era pentru o pacienta injunghiata, doua plagi penetrante la nivelul hemitoracelui, care riscau sa ii puna viata in pericol. S-a deplasat echipajul de terapie intensiva, dar zona fiind inacesibila s-a decis trimiterea elicopterului. Pacienta mai prezenta si alte leziuni de tipul plagilor taiate, insa de mici dimensiuni, la nivelul pavilionului auricular (n.r zona urechilor), fara a-i pune in pericol viata”, a declarat conf. dr. Diana Cimpoesu, coordonator UPU-SMURD, Sf. Spiridon. Nici elicopterul nu a putut ajunge prea aproape de locuinta femeii, asa ca localnicii au urcat-o intr-o caruta.

„De 12 ori a dat cu cutitul in ea, dar majoritatea ranilor erau mai mult zgarieturi. In piept era grav. Am luat-o incet, pe brate, am urcat-o in caruta si incet, incet am dus-o la elicopter. Altfel nu se poate ajunge aici”, a povestit un vecin. „Ambulanta a ramas impotmolita inca de jos, unde incepe strada, dar am impins-o noi. A ramas si a doua oara impotmolita si am pus o scandura, dar ca sa dea inapoi, ca nu aveau cum sa inainteze mai mult”, a adaugat un alt barbat. Este pentru prima oara cand echipajele de ambulanta nu reusesc sa ajunga la o solicitare in oras si se ia decizia ca pacientul sa fie transportat cu elicopterul SMURD. „Medicii s-au chinuit, nu este vina lor, ci a Primariei, ca nu asfalteaza”, a fost concluzia iesenilor care locuiesc pe strada Cicoarei.

Femeia a fost injunghiata de concubin

Ieseanca a fost injunghiata de propriul sau concubin. Ambii se aflau sub influenta bauturilor alcoolice in momentul in care s-au luat la cearta. Barbatul a pus mana pe cutit si a atacat-o. Pentru ca i-a fost pusa viata in pericol, ancheta a fost preluata de Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi. „Pacienta a fost transportata in Unitatea de Primire a Urgentelor la spitalul Sf. Spiridon. Este stabila si evaluata in vederea tratamentului definitiv in sectia de chirugie sau chirurgie toracica. Evoluatia este favorabila, este constienta, dar intr-o stare emotionala afectata, datorita traumei si intoxicatiei cu etanol”, a  declarat conf. dr. Diana Cimpoesu, coordonator UPU-SMURD, Sf. Spiridon.

„In caz de incendiu, ardem de vii”

Iesenii care au ghinionul sa locuiasca pe strada Cicoarei isi blesteama zilnic viata. Nu pot iesi din case fara cizme de cauciuc, asa ca de fiecare data cand pleaca la serviciu sau la cumparaturi, sunt nevoiti sa isi ia o geanta cu lucruri de schimb. „Pana la strada, jos, mergem cu cizme de cauciuc, apoi luam incaltarile din sacosa. Mai rau este cand te murdaresti pe pantaloni, ca nu poti sa ii schimbi in plina strada”, a spus un barbat. Nu asta este problema lor principala, ci faptul ca in caz de boala sau incendiu, echipajele de interventie nu pot avea acces. „In caz de incendiu, ardem de vii. Primaria este de vina, cunoaste situatia noastra, dar nu intervine”, a precizat o femeie. De altfel, anul trecut, pe 4 decembrie, bucataria si anexa unei case din zona au ars in totalitate pentru ca pompierii nu au reusit sa ajunga la timp la locul interventiei. Atat pompierii, cat si politistii de la sectia 6 au ramas impotmoliti in noroi, din cauza drumului impracticabil. Pompierii au mers pe jos aproape 2 km pentru a ajunge la casa care ardea cu repeziciune.

Sursa: Buna Ziua Iasi

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*