Marti 23 Aprilie 2024, Actualizat acum 113 zile 12:00 am

 

Consiliul Judeţean Iaşi va semna contractul de finanţare pentru proiectul „Reabilitarea Mănăstirii Golia – Etapa II”

Consiliul Judetean CJ IasiSăptămâna aceasta Proiectul „Reabilitarea Mănăstirii Golia – Etapa II” a fost declarat acceptat şi va beneficia de asistenţă financiară nerambursabilă în valoare de aproximativ 25 milioane lei. Decizia a fost luată în urma finalizării procesului de evaluare tehnică şi financiară şi ca urmare a vizitei pe teren a organismelor de resort (reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Coordonatorului Pol de Creştere Iaşi). Ca şi în prima etapă, Proiectul va fi implementat de către Consiliul Judeţean Iaşi în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi.

În cel mai scurt timp vom semna contractul de finanţare aferent proiectului, care va completa lucrările deja realizate la Mănăstirea Golia. Acest proiect are rolul de a reda măreţia bisericii mănăstirii şi de a reface străzile şi zona pietonală din proximitatea monumentului. Îmi doresc să implementăm mai multe proiecte care să pună în valoare frumuseţea Judeţului Iaşi, iar proiectul de reabilitare a Mănăstirii Golia este un exemplu în acest sens. Valoarea proiectului a fost recunoscută inclusiv de Uniunea Europenă, proiectul primind, în 2012, Premiul Europa Nostra la categoria <<Conservare>>”, a declarat  Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Valoarea totală a proiectului  „Reabilitarea Mănăstirii Golia – Etapa II” este de 25 milioane lei. Partea de cofinanţare necesară desfăşurării proiectului va fi asigurată de Consiliul Judeţean Iaşi şi Primăria Municipiului Iaşi (valoarea aferentă Judeţului Iaşi: 15,9 milioane lei; valoarea aferentă Municipiului Iaşi: 9,1 milioane lei). Atât în perioada investiţională, cât şi în cea operaţională resursele financiare ale proiectului vor fi asigurate prin alocări bugetare anuale prin bugetele celor două instituţii. 

Conform Acordului de parteneriat,  părţile se obligă să asigure, în mod solidar, resursele financiare necesare implementării optime a proiectului în condiţiile rambursării ulterioare a cheltuielilor eligibile conform cererii de finanţare.

Proiectul va fi finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere, domeniul major de intervenţie 1.1. Planuri integrate de dezvoltare urbană, Sub-domeniul Poli de creştere şi are o durată de implementare de 29 de luni.

Prin proiect se doreşte restaurarea picturii interioare pe o suprafaţă de aproape 2.500 metri pătraţi şi realizarea iluminatului arhitectural şi ornamental. Soluţia de restaurare cuprinde:

–          Îndepărtarea picturilor suprapuse peste stratul original;

–          Îndepărtarea mecanică a suprapunerilor de mortare;

–          Îndepărtarea sărăturilor prin solubilizare şi reţinere prin compresie;

–          Chituirea lacunelor;

–          Îndepărtarea intervenţiilor de conservare şi a depunerilor;

–          Refacerea patinei conform normelor.

În acelaşi timp, proiectul prevede reabilitarea străzilor – George Enescu, Golia, stradela Armeană, refacerea de trotuare, reabilitarea grup sanitar din zona Târgu Cucu (dotare adecvată pentru persoanele cu dizabilităţi), amenajarea spaţiului verde în zona grupului sanitar în zona străzii Sărărie şi montarea unei cabine de pază în parcarea din Bulevardul Independenţei.

Mănăstirea Golia se află în patrimoniul Consiliului Judeţean Iaşi începând cu anul 2005, odată cu depunerea primului proiect de reabilitare.

La mijlocul anului trecut, Proiectul „Reabilitarea şi dezvoltarea turistică a Ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia” – Iaşi a primit premiul Organizaţiei Europa Nostra, la categoria „Conservare”, fiind selectat din 226 de candidaturi, din 31 de ţări europene. Mănăstirea Golia este singurul monument din ţară care a fost nominalizat şi a primit acest premiu, în anul 2012.

Proiectul „Reabilitarea şi dezvoltarea turistică a Ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia” – Iaşi a avut o valoare totală a 6,13 milioane de euro. Lucrările au durat doi ani şi au vizat consolidarea ansamblului monument istoric (Biserică, Turn intrare, Ziduri de incintă, Turnuri de colţ, Casa Ion Creangă, Cişmea), reabilitarea reţelelor electrice, lucrări în interiorul incintei, lucrări de iluminat arhitectural, reabilitarea infrastructurii de acces (0,990 km cale simplă de rulare tramvai, 0,3 km din strada Cuza Vodă, trotuare, alei pietonale, parcare, spaţii verzi), reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, investiţii în infrastructura turistică, respectiv înfiinţarea Asociaţiei „Centrul de Promovare Turistică” Iaşi.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*