Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

 

Mascaţii au descins, iar prin curţile ţiganilor din Grajduri

Mascaţii au descins azi dimineaţă iar prin curţile ţiganilor din Grajduri. Doi dintre ei au fost săltaţi şi duşi la audieri pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Pirandele nu au scăpat ocazia de a se da în spectacol. Unele au ţipat, urlat, altele s-au târât pe jos sau şi-au smuls părul din cap, însă o pirandă mai în vârstă, trecută prin experienţa descinderilor mascaţilor, a vrut să-i intimiedeze ridicându-şi poalele în cap. Chiar dacă nu purta lenjerie intimă, gestul nu i-a impresionat pe oamenii legii. Din contră, i-au ridicat pe cei doi infractori, i-au urcat în dubiţă şi trimis la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava. Aici e, urmează să fie  audiaţi alături de 110 persoane. După finalizarea audierilor, pe nulmele lor se vor dispune măsurile legale.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, aceştia fac parte dintr-o grupare infracţională formată din 118 persoane fizice şi 39 de persoane juridice, care era răspândită în Bucureşti şi judeţele Suceava, Botoşani, Bacău, Dâmboviţa, Neamţ, Timiş, Vrancea, Braşov, Mureş, Galaţi, Vâlcea, Ilfov, Iaşi, Olt. În urma descinderilor, 110 persoane sunt acuzate de iniţiere, constituire, sprijinire, aderare a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul fiind de 9,8 milioane de euro.

Anchetatorii susţin că membrii grupării intrau în contact direct cu administratori ai unor societăţi comerciale care se arătau interesaţi în a-şi diminua baza impozabilă, iar prin intermediul societăţilor comerciale pe care le deţineau sau le controlau membrii grupului, se efectuau vânzări fictive de bunuri către societăţile comerciale „recrutate”, fiind emise facturi fictive pentru marfa inexistentă în realitate, facturi  pe care societăţile beneficiare le introduceau în contabilitate.

Pentru a da o aparenţă de legitimitate şi legalitate tranzacţiilor comerciale efectuate, membrii grupării le ofereau administratorilor societăţilor comerciale „recrutate” sume de bani, reprezentând contravaloarea mărfii „livrate” pentru ca aceştia să facă viramentele bancare către societăţile emitente ale facturilor fiscale fictive.

Ulterior, membrii grupării retrăgeau sumele de bani respective, beneficiind din partea societăţilor comerciale evazioniste de un comision, reprezentat de o cotă parte din suma cu care a fost prejudiciat bugetul de stat.

După o perioadă în care firmele controlate de membrii grupării nu achitau la bugetul de stat TVA-ul colectat şi impozitul pe profit aferent tranzacţiilor, aceştia cesionau societăţile comerciale în cauză, în special către persoane de etnie romă, firme care, după câteva luni, intrau în faliment.

 Transferurile succesive de bani, efectuate prin conturile societăţilor „recrutate” şi prin conturile persoanelor fizice ale administratorilor acestor societăţi, au avut ca scop spălarea sumelor de bani provenite din evaziune fiscală pentru ca, în final, sumele iniţiale să se întoarcă către beneficiarii facturilor fictive, fiind diminuate doar de comisioanele bancare aferente operaţiunilor efectuate şi comisioanele plătite membrilor grupului care au sprijinit realizarea acestor activităţi infracţionale.

 Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Suceava, Bucureşti, Bacău, Timişoara, Braşov, Ploieşti, Galaţi, Piteşti, Iaşi şi Mureş, IPJ Suceava – SAS, IJJ Suceava şi Botoşani, IPJ Botoşani – SAS şi al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

  Suportul tehnic a fost asigurat de SRI, SOS şi DIPI.

 La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava, urmează a fi audiate 110 persoane, după finalizarea audierilor, faţă de învinuiţi urmând să fie dispuse măsurile legale.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*