Joi 18 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

 

Contract pentru gunoaie, de 70 de milioane de euro, semnat de ministrul Rovana Plumb

Preşedintele Consiliului Judeţean şi Ministrul Mediului au semnat contractul de finanţare pentru proiectul major „Sistem de management integrat al deşeurilor în Judeţul Iaşi” (SMID)

Contractul de finanţare aferent proiectului major „Sistem de management integrat al deşeurilor în Judeţul Iaşi (SMID)”, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu 2007 – 2013 a fost semnat azi la Consiliul Judeţean. Anterior evenimentului, Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Rovana Plumb, Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, şi Gheorghe Nichita, Primarul Municipiului Iaşi, au efectuat o vizită la depozitul ecologic de la Ţuţora şi pe şantierul proiectului de reamenajare a râului Bahlui.

„Am avut marea bucurie de a semna împreună cu doamna Ministru Rovana PLUMB contractul de finanţare pentru proiectul cu cea mai mare valoare a finanţării europene implementat de Consiliul Judeţean Iaşi. Acest proiect va aduce Iaşul pe lista scurtă a judeţelor care vor respecta normele europene în ceea ce priveşte condiţiile de mediu. În următorii trei ani, cât este durata de implementare a proiectului, se va pune la punct un sistem complet şi complex de management al deşeurilor care va îmbunătăţi calitatea vieţii şi pe cea a mediului înconjurător. Mulţumesc doamnei Ministru pentru că ne-a ajutat în procesul de deblocare a acestui important proiect. De la mijlocul anului trecut şi până în prezent am muncit mult, iar acum toate licitaţiile sunt în sistemul electronic al achiziţiilor publice. Sper ca vara aceasta să semnăm toate contractele de la licitaţiile prevăzute în proiect”, a declarat Cristian Adomniţei, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Valoarea grantului european este de circa 50 milioane de euro, partea de cofinanţare necesară desfăşurării proiectului, în valoare de aproximativ 20 milioane euro, urmând a fi asigurată de Consiliul Judeţean Iaşi.

Scopul proiectului este reprezentat de completarea infrastructurii şi a echipamentelor existente cu investiţii care să conducă la asigurarea unui sistem de management integrat al deşeurilor la nivel de judeţ, prin care se va realiza atingerea standardelor minime pentru conformarea cu cerinţele legislative ale Uniunii Europene referitoare la sectorul de mediu, precum şi respectarea angajamentelor României asumate prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană.

Prin implementarea proiectului SMID se urmăreşte atingerea următoarelor ţinte:

– Rata de acoperire cu servicii de salubritate oferite de operatori autorizaţi de 100%;

– Creşterea gradului de reciclare al deşeurilor de ambalaje;

– Reducerea cantităţii de deşeu biodegradabil depozitat;

– Închiderea depozitelor urbane neconforme.

Proiectul SMID cuprinde următoarele obiective de investiţii: pubele şi containere pentru colectarea deşeurilor în Judeţul Iaşi; vehicule de lung curier pentru transportarea deşeurilor la facilităţi; staţii de transfer: Bălţaţi şi Ruginoasa; staţii de sortare: Ruginoasa (staţie nouă) şi Ţuţora (finalizarea staţiei existente şi construirea unei staţii noi);staţie de compostare: Ţuţora; staţie de Tratare Mecano-Biologică (MBT): Ţuţora; construirea subcompartimentului 3 al Depozitului ecologic Ţuţora; închiderea depozitelor neconforme: Paşcani – Valea Seacă, Târgu Frumos – Adâncata, Hârlău şi Tomeşti.   

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*